Köttets lustar

För mig är det lätt att vara vegetarian, eftersom jag aldrig har tyckt att kött smakar gott. Vegan, som jag gärna vill bli, är lite knivigare, eftersom det gärna slinker in en eller annan Camenbert  när jag blir trött eller stressad.

Hela min familj (med undantag för min partner) och alla mina vänner äter kött. Och det är inget fel på dem. Underbara människor allihop!

Faktum är att jag också köper hem köttprodukter, till husdjuren. Det går ganska bra så länge varorna inte liknar kött – korv eller hundmat på burk, till exempel – för då behöver jag inte påminnas om vad jag egentligen håller på med.

cows-dairy-cows-milk-food-162801
pixabay.com

Wannabe vegan blev jag efter att ha fått reda på att mjölkorna förr eller senare (snarare förr) ändå skickas till slakt. Sedan började jag fundera över vart tjurkalvarna egentligen tar vägen. Burhönsens fasansfulla liv hade för länge sedan fått mig att bara äta frigående- och ekoägg, men när jag förstod att äggindustrin gasar ihjäl tusentals tuppkycklingar, gjorde jag slag i saken och satte upp veganism som ett mål för mig.

 

chicks-spring-chicken-plumage-55834.jpeg
Matthias Zomer, Pexels

Problemet ligger i hur vi behandlar djuren. De förhållanden som de flesta av våra kött- mjölk- och äggproducerande djur tvingas utstå är helt oacceptabla och i många fall rent av grymma. Ta dig en titt på Djurens Rätt eller Djurrättsalliansens hemsidor så får du se. Det är lockande att blunda för förtrycket, men det är inte ok: åtminstone inte om du någon gång köper produkter som tillverkats på djurens bekostnad. Och eftersom djuren ofrivilligt tillhandahåller delar av sina kroppar i fler produkter än du och jag sannolikt känner till, gäller detta inte bara köttätare!

Så informera dig och agera utifrån dina förutsättningar!

agriculture-farm-field-tractor-862487
Skitterphoto.com
Lantbrukarnas situation är en viktig pusselbit i sammanhanget. Vi behöver hjälpa lantbrukarna att kunna driva en lönsam verksamhet samtidigt som djurens behov tillgodoses. Jag är beredd att betala mer för de köttprodukter mina husdjur konsumerar, om det samtidigt bidrar till ett bättre liv för de djuren. Är du?

Det klimatsmarta valet är ändå att dra ner på köttet. Och gör vi det, kanske också pengarna räcker till?

business-money-pink-coins
Skitterphoto.com

Själv skall jag i alla fall börja efterfråga hundmat gjord på ekokött. Dessutom tänker jag engagera mig i Djurens Parti (om de vill ha mig), för utan politisk draghjälp (=pengar) kommer bönderna knappast att kunna lägga om sin verksamhet.

Jag drömmer om att vi alla en dag skall avsvära oss köttets lustar och bli veganer, men det kommer sannolikt aldrig att ske. Men om vi väljer att bruka djur, låt oss då i alla fall ta ansvar för detta och ge djuren lyckliga liv och en värdig död!

Lyckliga grisar:

Pigs Peace Sanctuary

Länkar, och ett tips:

Djurens Rätt
Djurrättsalliansen
Djurens Parti
Dyrare Mat, NU
Filmen Cowspiracy

Tipset: Ät bönor! Klimatsmart, proteinrikt och billigt. 
Dessutom bra för tarmfloran.
Kolla in: Food Pharmacy eller läs: "Happy Food" av Niklas Ekstedt och Henrik Ennart

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s