”Clean coal” – Vad gör media?

trump-2815558_1920
geralt, Pixabay

USAs president, Donald Trump, aka ”El cretino” (artikel i El País), uttryckte nyligen sin åsikt om det omdebatterade kolet i sitt State of the Union-tal: ”Clean, clean coal”, hette det. Ett sådant påstående är inte bara provocerande och absurt, utan även en ren lögn.

När jag hörde det, höll jag andan. Jag väntade på den mediala skrällen. Men den kom den aldrig. Till dags dato, har det mig veterligen inte skrivits eller talats i någon större omfattning om Trumps senaste övertramp mot naturen.

Vad gäller Trump kanske det finns en förklaring till den mediala tystnaden; vi har ju vant oss vid hans besynnerliga påståenden och hunnit bli blasé. Men det är ingen ursäkt.

Visst publicerar de stora tidningarna och Public Service någon miljönyhet då och då. Radiolyssnare kan dessutom ratta in Klotet på onsdagar. Och har man tillgång till internet, finns det förstås massor av information att hämta! Kruxet är att merparten av rapporterna bara når fram till de redan frälsta, de som redan är engagerade i miljö- och klimatfrågor.

Men alla andra då? Vi som har nog med vårt eget och inte har tid att sitta och informera oss på kvällstid: har inte vi rätt att bli upplysta om frågor som i högsta grad berör våra barn och barnbarn? Borde vi inte få en saklig redogörelse för klimathotets- och miljöförstöringens konsekvenser? Skall vi inte få veta när en djurart är utrotningshotad, få kunskaper om problemen palmoljan för med sig, informeras om jordbrukets påverkan på miljön eller köttindustrins fasansfulla djurhållning?

Tydligen inte.

Tack och lov fungerar djungeltrumman även i vårt moderna samhälle! Om det inte vore för den undergroundverksamhet som utförs på Facebook, hade jag aldrig vetat det jag vet idag, och jag hade heller aldrig engagerat mig.

tunnel-237656_1920
bergadder, Pixabay: Underground

Det är dock i gängse medier, på tidningarnas förstasidor och i Aktuellt, som vår tids ödesfråga borde bli exponerad. Public Service når alla. Och om alla vet, kan alla välja om, och hur, de ska agera!

Så i framtiden hoppas jag att våra miljöreportrar skall vara fullt upptagna och att deras nyheter skall publiceras på bästa plats. Jag hoppas att information om vår planet inte skall behöva stå tillbaka för andra nyheter som, hur viktiga de än må vara för stunden, inte kommer att påverka livet på jorden.

Ps: översättning av ”cretino”: kräk, knöl, skitstövel.

Länkar:

Radioprogrammet Klotet

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s