Det här är en svår text för mig att skriva eftersom det som pågår i våra laboratorier är obegripligt och fasansfullt! Jag talar förstås om försöksdjurens korta liv. Rapporter om detta brukar jag lämna olästa. Jag vet på ett ungefär vad som pågår men orkar inte med detaljerna. Detta innebär dock inte att jag anser mig kunna blunda för det faktum att det pågår!

Katter, hundar, möss, råttor, marsvin, kaniner, schimpanser m.fl. har tvingats och tvingas utstå enorma lidanden för vår skull; medicinsk forskning, test av kosmetika, hygienprodukter och kemikalier.

Under hela min uppväxt fick jag höra ”att jag väl ändå måste förstå att människans välbefinnande kommer först” och att man därför var tvungen att offra några djur för den goda sakens skull. Jag förstod aldrig det. Jag förstår det fortfarande inte.

animal-1554745_1920
tiburi, Pixabay

För jag tror att om människorna verkligen var intresserade av att få ett slut på eländet skulle man fasa ut nuvarande system. Istället skulle man satsa stort på att uppfinna nya, djurfria metoder. Ett sådant arbete pågår redan idag men i alltför liten utsträckning.

Det finns säkert de som menar att en helt djurfri forskning är en utopi. Det tror jag inte ett ögonblick på! Människan har lärt sig att flyga, köra bil, skapa datorer och ta sig ut i rymden. Med den meritförteckningen borde inget vara omöjligt. Om vi vill.

space-shuttle-877910_1920
skeeze, Pixabay

Faktum är att jag skäms över vår totala brist på empati för laboratoriedjuren. Vad skall de säga om oss om tvåhundra år? Vad skall de säga den dag djuren har fått en egen juridisk status och räknas som kännande, medvetna varelser?

Kommer vi att bli jämförda med Dr Mengele, som i Nazitysklands koncentrationsläger utförde laboratorietester på tvillingar och handikappade, lägre stående varelser, i syfte att utveckla forskningen? Vem vet…

auschwitz-385639_1920
ChristopherPluta, Pixabay. Auschwitz-extermination-camp-alley-385639/

I grunden tror jag att det är vår indelning av andra i rangordnade kategorier som ställer till det: Den som då klassas som lägre stående, den som är mindre värdefull, den kan utnyttjas. Den är det tillåtet att offra, om omständigheterna kräver det.

Tittar man på vår historia finns det många som har ansett att man gott kan knäcka några ägg om man vill göra en omelett.  Offren kan räknas i miljoner. Ett axplock bara:

Judar, romer, handikappade, katolska präster, godsägare, republikaner, hedningar, oliktänkande , ukrainare , adelspersoner , afghaner, kristna , kurder , muslimer. Och djur.

Att bota sjukdomar är förstås ett gott syfte. Det borde vara en förmildrande omständighet. Men det är det inte. Om syftet man försöker uppnå kräver att andra offras – oavsett om det handlar om människor eller djur –  bör man tänka om! Ändamålet helgar aldrig medlen!

Det är lätt att använda djur i forskningssyfte. Men det innebär inte att det är rätt.

 

Länkar:
Djurens Rätt / Djurförsök
Forska utan djurförsök
Djurrättsalliansen / Djurförsök

Heja alla modiga forskare som värnar om djuren!

Läs mer:

Beviljade anslag, Forska utan djurförsök

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerad av Susanna Melchior

Concerned citizen. I dream of a world where everybody counts - no matter your species - and where humankind puts stewardship of our Planet and all its inhabitants first on the agenda!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: