Miljövänlig päls?

 

Någon gång under eftermiddagen igår lyssnade jag på Studio Ett i P1

Sist i programmet kom ett inslag om man i San Fransisco nu har förbjudit försäljning av päls. Strålande!

Men därpå blev djurrättsorganisationerna, som sedan 90-talet kämpat för pälsdjurens rättigheter, kallade för ”lobbyister”. Lobbyism är ”det etablerade sättet för kapitalstarka intresseorganisationer att kommunicera med politiska beslutsinstanser” (https://sv.wikipedia.org/wiki/Lobbying; 20180322). ”Lobbyism” är dessutom ett ord med en starkt negativ klang för de flesta, vilket gör det till en ytterst olämplig benämning för organisationer som utan egen vinning arbetar för att hjälpa andra, även om dessa andra nu bara är djur.

Vi fick veta att tillverkningen av fuskpäls har negativa konsekvenser för miljön. Inte förvånande, eftersom de flesta tyger framställs med miljöskadliga metoder. Men, det som gjorde mig mest förbannad, var att man i diskussionen därmed ställde miljö och djurskydd emot varandra. I valet mellan pest eller kolera, förlorade djuren.

Det påpekades att päls är ett rimligt alternativ här upp i kalla norden, och att pälsarna dessutom ofta ärvs från en generation till en annan. Med andra ord: päls är miljövänligt och slitstarkt på samma gång! Inga argument till djurens fördel lades fram. Hur oetisk får man vara?

Men man behöver inte ställa natur och djur emot varandra, det finns en enkel lösning på dilemmat: Att vi inte bär päls alls! På så vis sparar vi både djuren och miljön. Men det alternativet kom aldrig upp till diskussion.

Rätten att bära päls – äkta eller ej – ifrågasattes inte; det är uppenbarligen en självklarhet, en av de mänskliga rättigheterna. Tänk att jag inte förstod det!

FY SKÄMS P1!

fur-coat-3420915_1920
dvsmetanina, Pixabay

 

 

 

Publicerad av Susanna Melchior

Concerned citizen. I dream of a world where everybody counts - no matter your species - and where humankind puts stewardship of our Planet and all its inhabitants first on the agenda!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: