Vaddå miljöarbete?

Gästbloggare Eva Allgulander berättar om hur miljöarbetet bedrivs i hennes kommun.

Jag vill ha miljöaktiva politiker i min kommun!

Det finns olika sätt att leva och olika orsaker till den livsstil man väljer. Kanske är det trender man påverkas av, eller kunskap eller insikter. En kommun har möjlighet fatta beslut som ger som resultat en bättre miljö. Varför händer inte detta?

Att under hela sitt yrkesverksamma liv på något sätt ha arbetat för en bättre miljö och under de åren då man nästan är pensionär upptäcker att den grupp som står mest utanför kunskap, insikt och framförallt förmågan att förändra är politiker. Detta kan inte vara bra för vår framtid.

När skolor fortfarande värms med fossila bränslen, när det inte finns några laddstolpar i byarna och solpanelerna lyser med sin frånvaro på kommunens hus. Eller när man bara diskuterar miljö i kommunala politiska sammanhang någon gång under året, eller kanske inte ens en enda gång. Då undrar man hur miljödebatten har undkommit att komma upp på agendan. Är politiker en isolerad grupp människor, eller vad? Nej, trots att alla äger frågan händer inte så mycket.

Politiska beslut i rätt riktning över partigränser behövs. Jag tror att många tjänstemän skulle bli väldigt glada om politiker kallade till möten där miljö och framtid stod högst på agendan. Det finns förebilder och moderna tänk att kopiera om man så vill. Klimatklivet är en toppsatsning, och då pratar man också kronor. Dessa kronor kan bli investeringar som kan bli lägre kostnader.

Det gäller det att ta nya tag för just nu finns oändliga möjligheter. Det kan ju egentligen bara bli bättre. Bidrag finns att få, om man söker dem, vill säga.

Vi står på en knivsegg vad vår planet tål och ändå är detta inte en tillräckligt viktig fråga! Det känns så oerhört märkligt att vi inte kommit längre.

Hållbarhet betyder inte bara att ett plagg skall hålla länge, eller att det är ett fint ord att göra reklam med. Hållbarhet innebär att vi skall lämna en planet som lever och producerar mat, livsrum, luft och vatten av god kvalitet till våra barn och barnbarn.

Ibland blir det pajkastning. Kött ger koldioxidutsläpp. Fy för kossor. Medan det finns jättevaruhus som har ett enormt ekologiskt fotavtryck, transporter. Vem är boven?

Inte så svårt att förstå egentligen. Vi är för många. Resurserna är orättvist fördelade. Rika länder utnyttjar fattiga för sin överkonsumtion. Politiker gör för lite för miljön, allt rullar på. Transporter är helt förödande om de går på landsväg. Järnväg är så klart bättre.

Faror, miljöhot, extremväder kanske förlamar oss? Tror inte det, men man måste våga se farorna och inse att man kan göra något.

Nu är det upp till handling. Sätt miljöfrågorna högre på agendan!

Detta är en vädjan till politikerna i min kommun.

Vem är Eva? Eva Allgulander är lärare i biologi m.fl ämnen, naturupplevelseguide, egenföretagare inom turism och lantbruk, och driver tillsammans med sin man café och vandrarhem Backa Loge invid sjön Fegen i Västergötland. Backa Loge

Logga Backa LogeBacka loge Backa Loge är en historiskt intressant plats. Här har jorden brukats på gården Bocka redan på 1600-talet. Under mitten av 1900-talet bodde Selma på gården. Hon kämpade mot byggnationen av ”tyskbyar” vid Fegens stränder och lyckades – med draghjälp av filmen ”Änglamark” – få invånarna i Kalv att inse att naturen var viktigast. Området kring Fegen är numera naturreservat och orsaken är det fina fågelvatten som sjön utgör. Caféverksamhet har funnits på Backa Loge i över 20 år. Nuvarande arrendatorer erbjuder guidad tur om man  är ett sällskap och beställer i god tid. Vandringsleder har anlagts. Det går även att beställa paket med övernattning och cykelrunda eller kanot. Caféet serverar även lunch för den hungrige.

lom
Lom

Eva driver även Ammamossens Gårdprodukter (sök på Facebook). Hon säljer bland annat ekologiska jordgubbar, sylt och saft.

jordgubbar

Publicerad av Susanna Melchior

Concerned citizen. I dream of a world where everybody counts - no matter your species - and where humankind puts stewardship of our Planet and all its inhabitants first on the agenda!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: