Välkommen till Antropocen!

divine-2164112_1920.png
johnhain, Pixabay

Människans tidsålder är här. Med det menas att vi nu har nått ett stadium i vår utveckling där vi, precis som våra gudar brukade, i sanning har herraväldet över naturen.  Vi kan påverka planetära skeenden i en för oss önskvärd riktning – eller tvärtom.

Vår art har visserligen påverkat sin omgivning förut. När den Amerikanska kontinenten befolkades skedde samtidigt ett massutdöende av djur. Men vi har aldrig kunnat påverka planetens stora system (hav, sötvatten, luft, klimat) i någon större omfattning förrän nu.

Forskarna är någorlunda eniga om att fixera startpunkten för Antropocen (som egentligen är en geologisk beteckning) till strax efter andra världskriget, när den så kallade Stora Accelerationen kom igång på 1950-talet. Det var då vårt utnyttjande av planetens resurser tog verklig fart och diagrammet över människans påverkan på klimatet började likna en horisontellt hållen hockeyklubba (rak under en lång period och sedan brant stigande).

Mann (MBH 1998) "hockey stick"

Därefter har det, som sagt, gått fort. Jag är född på 60-talet. Då visste gemene man ingenting om de konsekvenser vårt nya sätt att leva skulle få. Men ett varningens finger höjdes: Rachel Carson skrev boken Tyst Vår (utkom 1962), som handlade om skadeverkningarna av DDT i USA. Carsons bok sparkade igång den moderna miljörörelsen, men det skulle dröja lite innan man kunde tala om en bred miljörörelse i Sverige[i]

På 70-talet var det dock dags och miljörörelsen lät börja tala om sig på allvar. Fast jag var tonåring, minns jag protesterna mot kalhyggen, direktören som drack Hormoslyr och kärnkraften. På 80-talet kom Miljöpartiet och på 90-talet fick vi Agenda 21. Och 2006 kom slutligen Al Gores film, En Obekväm Sanning, som varnade för växthuseffekten. Ett uppvaknande som heter duga för många av oss!

Hela min generation har präglats av det ena miljöhotet efter det andra. Röster har höjts för att påpeka att vår levnadssätt är ohållbart i stort sett ända sedan den Stora Accelerationen kom igång. Den första internationella klimatkonferensen, när forskare och ledare för 46 länder började föreslå åtgärder för det här med klimatet, hölls faktiskt redan 1988 (Toronto). Man rekommenderade att vi skulle dra ner utsläppen med 20 procent fram till 2005. Behöver jag påpeka att det inte blev av?[ii]

Dessvärre snurrar hjulen fortare än de någonsin har gjort! Sedan 1988 har i stort sett alla länder ökat sin konsumtion, inte minst Sverige. Om alla levde som vi svenskar gör idag, skulle det behövas 4,2 jordklot (http://www.wwf.se/wwfs-arbete/ekologiska-fotavtryck/1127697-ekologiska-fotavtryck; 20180328). Ju akutare situationen har blivit desto mer har vi konsumerat.

Sveriges nuvarande klimatmål kommer inte att kunna hållas såvida inte nedskärningarna av utsläppen snabbas på betydligt, påpekar Naturvårdsverket.

Samtidigt kan vi i Naturvårdsverkets egen film se att vi i princip hoppas – inte försäkrar oss om – att vi skall  kunna hålla Sveriges 16 miljömål:

Än värre är att svenska staten 2015 sålde Vattenfalls Brunkolsgruvor i Tyskland i stället för att lägga ner dem: ett budskap som inte kan tolkas annorlunda än att en kortsiktig ekonomisk fördel väger tyngre än vår framtid. Särskilt om utsläppen sker i ett annat land. Inte nog med det: Naturskyddsföreningen avslöjar att ”minst 30 miljarder av våra skattepengar varje år går till att sponsra klimatskadlig verksamhet i Sverige[.] Det är en tre gånger större summa än hela den samlade miljöbudgeten. Sveriges politiker har lovat att avskaffa de här subventionerna, men ändå finns de kvar i statsbudgeten.” (https://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/avskaffa_klimatskadliga_subventioner.pdf; 20180328).

Ändå säger WWF att ”det är svårt att finna något annat land i världen med bättre förutsättningar än Sverige att påbörja en snabb omställning till ett hållbart och helt fossilfritt energi-, industri- och transportsystem. Och om vi inte satsar på en snabb sådan omställning så får inte heller de innovativa bolagen en hemmamarknad i Sverige, vilket innebär att de istället får gå i konkurs eller etablera sig på andra ställen.”  (http://www.wwf.se/wwfs-arbete/klimat/losningar/1124285-losningar-klimat; 20180328). World Wildlife Fund har tagit fram ett förslag på hur Sverige skall kunna vara helt fossilfritt till 2050. Vill du läsa, klicka här. Teknik och möjligheter finns!

Så varför går utvecklingen mot en miljöpolitik som faktiskt löser planetens problem på riktigt så långsamt? Varför pratas det inte mer om detta i media? Varför diskuterades inte frågan överhuvudtaget i valdebatten 2014? Kommer frågan att komma upp i år?

Det går att göra något åt situationen! Sätt press på politikerna! 

Så återigen: Välkommen till Antropocen

Den tidsålder då den lilla människan inte längre kan tillåta sig att blunda för vad som pågår!

Källor:

https://miljo.ifokus.se/articles/4d7147deb9cb46222105ca57-tyst-var

http://naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Klimat-och-luft/Klimat/Tre-satt-att-berakna-klimatpaverkande-utslapp/Sa-foljer-vi-upp-klimatmalen/

http://www.wwf.se/wwfs-arbete/klimat/losningar/1124285-losningar-klimat

https://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/avskaffa_klimatskadliga_subventioner.pdf

Naomi Klein, Det Här Förändrar Allt: Klimatet Kontra Kapitalismen; Ordfront Förlag, 2015

Länkar:

Rösta för miljön: Naturskyddsföreningen
Maila dina politiker: Naturskyddsföreningen

Föreningar som skyddar miljö och ekologiska system. Bli medlem eller aktivera dig:

Naturskyddsföreningen
Världsnaturfonden
Green Peace
Jordens Vänner
Kommentera gärna och kom med fler förslag!

[i] Naturskyddsföreningen bildades 1909

[ii] Naomi Klein, Det Här Förändrar Allt: Klimatet Kontra Kapitalismen; Ordfront Förlag, 2015

Publicerad av Susanna Melchior

Concerned citizen. I dream of a world where everybody counts - no matter your species - and where humankind puts stewardship of our Planet and all its inhabitants first on the agenda!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: