Bekymrade och hoppfulla röster

”För varje år som går tär mänskligheten som helhet allt mer på jordens krympande kapital. För varje år minskar reserverna och vår sårbarhet ökar, allra mest för dem som har minst. […] att jorden och människorna hör samman och att vi färdas tillsammans i tiden, oupplösligt förenade.”

Sverker Sörlin: Antropocen – En essä om människans tidsålder, Svante Weyler Bokförlag AB, Stockholm, 2017; s. 210 – 211.

tree-3097419_1920
jplenio, Pixabay

”Dessa lösningar [på miljöproblem] innefattar inte sällan politiska styrmedel som lagar, internationella överenskommelser och skatter […] Inser beslutsfattarna vidden av den globala uppvärmningens konsekvenser? Har de viljan och modet att driva igenom åtgärder som, i alla fall i den rika delen av världen, kommer att innebära att väldigt många väljare blir tvungna att ändra sin livsstil? Det är inte så säkert. Starka ekonomiska intressen och ideologiska låsningar utgör ett hinder. Men säkert är dock att om allmänheten sätter sig in i de olika miljöproblemens dignitet och deras moraliska implikationer, så kommer allmänheten att kunna sätta press på de förtroendevalda att vidta åtgärder.”

Håkan Salwén: Miljöetik – En introduktion, Thales, Stockholm, 2012; s. 169.

nature-3113318_1920
bichnguyenvo, Pixabay

”Vi lever i en värld där det är lönsamt att missbruka våra naturtillgångar (såsom fosfor inom jordbruket), ekosystem (såsom överfiske av våra hav och avskogning för kortsiktiga vinstsyften) och vår atmosfär (genom luftföroreningar och klimatförändringar). På kort sikt tycks det fungera […] men på lång sikt är vi alla förlorare när Jordens räkningar förfaller i form av torka, sjukdom, kollapsade ekosystem eller extremt väder. Så länge vi fortsätter att underminera ekosystem på vilka vi är beroende, tar vi en riskfylld, ohälsosam och ineffektiv väg mot framtiden. Vi måste snabbt rätta till detta enorma, globala marknadsmisslyckande. Genom att beräkna den verkliga kostnaden för alla former av utsläpp och missbruk av planeten och genom att upprätta regelverk som möjliggör en ekonomisk utveckling inom planetens gränser kan vi skydda och bevara Jordens återstående naturliga ekosystem. ”

Johan Rockström och Mattias Klum: Big World, Small Planet – Välfärd inom planetens gränser, Bokförlaget Max Ström, 2015; s. 192

 

animal-2923186_1920
Gellinger, Pixabay

”[…] finns det gott om hållbara ekonomiska argument för att komma bortom fossila bränslen, vilket fler och fler tålmodiga investerare inser. Och det bör understrykas. Men vi kommer inte att vinna striden för ett stabilt klimat genom att försöka slå räknenissarna på deras hemmaplan – till exempel att det är mer kostnadseffektivt att satsa på utsläppsminskningar i dag än att hantera katastrofer i morgon. Vi kommer att vinna genom att hävda att sådana kalkyler är moraliskt monstruösa, eftersom de låter antyda att det finns ett acceptabelt pris på att låta hela länder försvinna, på att lämna miljontals namnlösa människor att dö på förtorkade marker, på att beröva dagens barn rätten att leva i en värld som kryllar av prov på skapelsens under och skönhet.”

Naomi Kelin, Det här förändrar allt – Klimatet kontra kapitalismen, Ordfront, Stockholm, 2015; s. 614 – 615.

Snart kommer Nätverket Sverige för en hållbar planet! Håll utkik! Tillsammans kan vi påverka våra politiker att ta tag i situationen PÅ RIKTIGT!
mountain-3082536_1920
Three-shots, Pixabay

Publicerad av Susanna Melchior

Concerned citizen. I dream of a world where everybody counts - no matter your species - and where humankind puts stewardship of our Planet and all its inhabitants first on the agenda!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: