Utdrag ur Svenssons dagbok

Syskon:

cow-3355942_1920
christels, Pixabay

Vi är alla födda på samma planet. Evolutionen har gett oss olika ansikten, men det som förenar oss är mycket mer än det som skiljer oss åt. Vi har ett nervsystem, i många fall en ryggrad, en intelligens och en förmåga att lida och känna smärta. En del av oss är bra på att tänka logiskt: kråkor, en del fiskar, grisar och råttorna är bara några exempel.

Min art förefaller dock ha tappat greppet. Vi har förlorat kontakten med naturen, med vårt ursprungliga sätt att leva. Vi känner inte längre släktskap med våra syskon på jorden, utan tror oss vara förmer än de andra. Och visst är vi generellt sett smarta; visst har vi tagit jorden i besittning och spridit oss till nästan alla kontinenter. Och visst utövar vi makt. Men det innebär inte att vi är bättre.

social-media-3362037_1920
geralt, Pixabay

Som art betraktat kan man bara beklaga vårt CV: vår makt har allt för ofta använts till att förtrycka och skada andra, både andra människor och andra djur. Och vi rättfärdigar våra handlingar på liknande sätt varje gång: Vi [namn på priviligerad grupp] får utnyttja [namn på undertryckt grupp] eftersom vi är [starkare, intelligentare, Guds utvalda, bättre osv]. Ibland bryr vi oss inte ens om att hitta en ursäkt: vi skadar andra för att vi kan, rätt och slätt. Eller så gör vi det för pengar. Och det anses allmänt vara en skälig orsak.

I dagsläget håller vi vilda djur fångna, jagar dem, torterar och dödar tama djur, använder djur som turistattraktioner eller på circus. Vi respekterar inte deras boplatser eller deras behov och de står totalt utanför vårt samhälle. De har inga rättigheter. Och ändå delar vi jorden med dem. Jorden är lika mycket deras. De är våra syskon.

gorilla-2318998_1920
Gorilla in zoo: Alexas_Fotos, Pixabay

Tack och lov finns det många människor som värnar om djuren! Men som art betraktat går vårt utnyttjande av andra långt över gränsen för vad som är etiskt försvarbart! Att människor i första hand värnar om sina egna är i sig inte konstigt – det gör nog alla djur –  men återigen: det vi ägnar oss åt – en systematisk, fullständigt hänsynslös exploatering av jordens övriga invånare – är rent av skamligt!

Jag tror och hoppas att vi snart kommer att ändra vår attityd mot naturen och djuren. Vi kommer att tvingas till det, för vi behöver deras ekosystemtjänster om vi skall kunna vidmakthålla ett för oss gynnsamt klimat på planeten. Jag hoppas också att människor skall öppna sina hjärtan för djuren: låt dem komma in, lär känna dem och de kommer att hjälpa oss att hitta tillbaka till den del av oss som vi har glömt och gömt!

tea-cup-piglet-3164388_1920
jeanvdmeulen, Pixabay

Vill du hjälpa djur, natur eller klimat? Kolla bland mina länkar! Jag arbetar ständigt på att hitta nya föreningar eller organisationer som arbetar för jordens bästa. Kanske hittar du just ditt syfte där!

 

 

 

Publicerad av Susanna Melchior

Concerned citizen. I dream of a world where everybody counts - no matter your species - and where humankind puts stewardship of our Planet and all its inhabitants first on the agenda!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: