Är det värt det?

Serie om fabriksdjurens livsbetingelser: del 1, varför?

Vi har alla olika åsikter om huruvida människor borde äta kött eller inte. Att det inte är särskilt nyttigt påpekas allt oftare. Att vi inte behöver kött för att överleva står helt klart. Att det handlar om en social norm, en vana, en tradition är uppenbart.

ham-3130701_1920

Det må vara som det vill med det, jag kan inte klandra dem som gör det. Jag har själv under många år ätit både ägg och mjölkprodukter, och än idag får gammelhunden skinka när hon vägrar äta något annat. Står det mellan min älskade hund och en okänd gris, har grisen inte en chans.

Men sedan jag började läsa på om vad som verkligen händer i djurfabrikerna har jag lagt om min kost. Kunskapen om djurens omständigheter har jag delvis fått söka själv. Inlägg på Facebook gjorde mig uppmärksam på att jag blundade för något oerhört rått, men vägen till en fördjupad och övergripande förståelse för omfånget i vår exploatering av djur fick jag gå ensam.

För tidningarna skriver inte om vad som händer bakom de låsta dörrarna i grisstallarna. TV rapporterar bara övergrepp mot djur när de går utöver den vanliga grymheten. Och då gärna när den sker utomlands. Här i Sverige är vi ju snälla mot djur. Eller?

Om man söker upp Djurens rätt eller Djurrättsalliansens hemsidor blir man plågsamt medveten om motsatsen. Svenskar är inte snällare mot djur än andra folk. Vi ligger faktiskt efter i djurlagstiftning vad gäller användandet av djur på cirkus och pälsdjursuppfödningen. Flera europeiska länder slår oss på fingrarna där! För att inte tala om kontrollen och tillämpningen av de lagar vi faktiskt har. Det sköts sämre i Sverige än på många andra håll, vilket vi också har fått internationell kritik för.

emoji-3202669_1920

Jag tänker att om jag hade vetat vad djuren utsätts för, om någon hade sett till att jag fick informationen utan att behöva lyfta ett finger, då hade jag – mitt i småbarnsåren, heltidsarbete och annat som hör den stressiga vardagen till – utnyttjat min makt som konsument långt tidigare. Men jag fick vänta tills barnen var utflugna och ansvaret för äldre föräldrar var över. Först då hade jag kraft att själv reda ut mina misstankar om att allt inte stod rätt till inom djurindustrin. Eller i vårt sätt att handskas med andra arter över huvud taget.

Därför kommer jag att skriva en serie om de olika djurslagens livsbetingelser i det moderna Sverige. Vi har alla rätt att få veta vad mjölken, äggen, köttet, fisken och pälsen faktiskt kostar dem som tillhandahåller dessa produkter. Det kommer att göra ont i hjärtat på mig. Jag vill helst inte veta.

stop-863665_1920

Skulle det göra ont i ditt hjärta också, kan du alltid välja vego. Nu för tiden är det hur lätt som helst! I vanliga butiker finns bra substitut för i stort sett alla animaliska produkter. Dessutom är ju vego så mycket mer än bara köttsubstitut: hälsosamma grönsaker, nya smaker, spännande matlagning, nya sorters bakverk – billigare. Det sägs att det ligger i våra gener att äta kött. Men faktum är att vi nog i första hand är gjorda för en diet based på mest grönt.

 

vegetables-790022_1920
Den som håller sig till den här dieten kommer enbart att vinna på det! Rena antioxidantbadet!
Källor:
Djurens Rätt
Djurrättsalliansen
99 miljoner - Vi öppnar dörren till kycklingindustrin
Strindlund, Pelle och Wig, Henrik: Djurens förintelse: människans nazism mot andra arter, Karneval förlag, 2016
Strindlund, Pelle: Jordens herrar: slaveri, djurförtryck och våldets försvarare, Karneval förlag, 2016

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s