Humlor, vargar och annat naturligt

Utdrag ur Svenssons dagbok:

bee-705412_1280

Klev på en humla imorse. Skrek, dansade och galopperade till Aloe Vera-gelen i medicinskåpet. Min fiende gömde sig på den (oäkta) röd-svart-gula persiska mattan, så jag hämtade en burk och slängde ut kräket.

Det är så naturen är, tänker jag. Dubbel. Jag älskar allt som lever, jag älskar naturen, jag ser bara skönheten. Jag är beredd att försvara naturens rättigheter ända in i döden. Och sedan delar naturen ut en käftsmäll (ok: ett litet nyp). Otacksamt!

stalking-33347_1280

Men naturen har verkligen två sidor: en god och en ond. Eller snarare, i naturen finns sådant som är bra för oss och sådant som inte är det. Ätliga och giftiga växter. Lamm och lejon. Oavsett om vi gillar det eller inte kan man dock inte bortse från att naturen föder oss, klär oss, tar emot våra kroppar när vi dör och sätter ramar för vad vi kan eller inte kan göra. Naturen är den enda verklighet som finns runtomkring oss, den är vårt HEM! Utan naturen finns vi inte!

Det här med att naturen sätter ramar för vårt agerande är något som vi människor verkar ha svårt att fatta. En del människor verkar vilja möblera om i den precis som man gör i sitt vardagsrum. I Sverige har vi till exempel en fin gammal tradition av att döda våra stora rovdjur. Vargar och annat oknytt som hotar boskap och jaktlycka svartmålas och skjuts, lagligt eller olagligt. Alternativ till dödandet (så som koppel på jakthunden och rovdjurssäkra stängsel) är inget alternativ: den som stör skall bort, oavsett konsekvenserna.

wolf-3280842_1920

Det finns inget försvarbart i att döda våra rovdjur. Förutom det rent etiska perspektivet är våra ekosystem beroende av naturens toppkonsumenter. Och vi är beroende av välmående ekosystem. Vill vi överleva, måste vi acceptera naturen precis som den är och arbeta med den istället för emot den.

lynx-414730_1920

Men för all del, jag kanske är lite hård nu: traditioner är ju viktiga! Så vi får väl acceptera att rovdjurens aningslösa förbrytelser mot privat egendom leder till deras försvinnande. Eller att det är de svenska jägarna som har rätt till bytesdjuren, inte de djur vars enda näringskälla bytesdjuren utgör. Eller – i ett större perspektiv – att människans traditionella girighet överallt utarmar naturen och förstör livsbetingelserna på vår planet.

Ibland undrar jag bara hur en intelligent varelse som människan kan vara så dum…

abuse-2826041_1920

Läs om hatet mot rovdjuren:

Krönika i Dalademokraten

Debatt i Expressen

Rovdjurshatet: Sveriges Natur

Naturskyddföreningen

Publicerad av Susanna Melchior

Concerned citizen. I dream of a world where everybody counts - no matter your species - and where humankind puts stewardship of our Planet and all its inhabitants first on the agenda!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: