Äntligen: klimatförändringarna diskuteras i svensk radio!

Inte ett ögonblick för tidigt! Och inte bara en kort nyhet utan ett hyfsat inslag. Lyssna här: Studio ett, ca 57 minuter in i programmet.

Om du inte hinner lyssna är du välkommen att läsa min sammanfattning nedan.

OCH SPRID BUDSKAPET! DELA MED DITT NÄTVERK!

Nya preliminära siffror från Naturvårdsverket offentliggjorda: minskningen av växthusgaser under 2017 låg på 1,4 % men borde ligga på minst 5 – 8%. Sveriges nedskärningar av CO2 går för sakta – hur skall målet på nollutsläpp 2045 nås i tid?

Isak Stoddard, biträdande föreståndare på Centrum för hållbar utveckling vid Uppsala Universitet: Siffrorna är mycket oroväckande. Dels att utsläppen inte minskar i snabbare takt, dels är de siffror som efterfrågas i Naturvårdsverkets rapport otillräckliga om vi skall uppnå Parisavtalets mål. Kanske är det så att forskarna har misslyckats med att tala om vad som faktiskt kommer att hända om vi inte minskar utsläppen i tid. Folk vet inte vad de temperaturerna – som är ganska abstrakta för många människor – innebär. Människor kommer att dö, även vid två graders temperaturökning, och det är kanske något som vi inte alltid vill ta in. Vi behöver minska alla utsläpp, särskilt i den rikare delen av världen. Drastiskt och omedelbart. Vår forskning säger att om Sverige skall hålla sig inom sin koldioxidbudget borde vi minska utsläppen från Sveriges territorium med 10 – 15% per år. Det innefattar allt från att minska utsläppen från industrier, från vårt sätt att transportera oss, vårt sätt att leva helt enkelt. Det här ställer svåra frågor till vår nuvarande generation: Hur skall vi förändra vårt beteende och våra ekonomiska system, våra styrmedel osv? Vi måste inse att om vi inte förändrar oss nu kommer vi och framtida generationer att få ett problem som vi kanske inte kommer att kunna hantera.

Göran Finnveden, professor i miljöstrategisk analys vid KTH: Utsläppen kan absolut minskas snabbare än vad som sker idag. Inom en lång rad områden. Utsläppsminskningarna behöver ske inom alla sektorer i samhället och det finns även potential för detta. Inom resor behöver vi minska användningen av fossila bränslen – det kan vi göra; inom byggsektorn kan vi bygga med mer miljövänliga material; vi kan minska flygresandet, äta annorlunda. Vi kan göra saker inom varje sektor redan idag. Man skall både ha klimatångest och vara hoppfull: utvecklingen är oroande, men det finns väldigt mycket man kan göra. Situationen står och väger just nu: utsläppen minskar inte i den takt som behövs, men samtidigt skulle vi kunna minska utsläppen väldigt kraftigt och det finns diskussioner i samhället som är positiva. En del sektorer i näringslivet pratar om klimathotet nu på ett sätt som man inte gjorde för 5-10 år sedan. Stålindustrin, cementtillverkningsindustrin bygger färdplaner – nu gäller det att planerna genomförs! För att göra verklighet av utsläppsminskningarna måste tre saker till: Det måste kosta att släppa ut – idag betalar vi koldioxidskatt inom vissa områden, medan andra områden är gratis eller alldeles för lågt prissatta. Vi måste även ha en stark teknikutveckling inom en mängd olika områden och den här tekniken måste implementeras i samhället. För det tredje måste våra långsiktig beslut ligga i linje med de långsiktiga målen så att vi inte bygger in motsättningar.

Isak Stoddard: jag skulle vilja lägga till att de av oss som har väldigt höga utsläpp måste börja fundera kring hur vi lever våra liv. Livsstilsförändringar måste till, vilket kan leda till en mer positiv framtid för många av oss som stressar runt mycket och släpper ut mycket växthusgaser. Det är en enorm utmaning, på ett individuellt plan men också på ett samhälleligt plan. Desto snabbare vi kan få ner utsläppen , desto mindre släpper vi ut totalt, och det är det som avgör hur mycket temperaturen kommer att öka. Det är viktigt att påbörja en omställning så fort det bara går, om vi inte gör det så tror jag inte att vi kommer att kunna klara upp situationen. 

Göran Finnveden: Det finns mycket teknik framme redan idag men det behövs politiska beslut för att implementera den. Men teknikutvecklingen kommer inte att rädda oss om vi inte samtidigt förändrar våra konsumtionsvanor. Och förändringar i konsumtionsvanor sker hela tiden. Det är inget konstigt med det. Vi äter ju mycket mer kött idag än vi gjorde för några decennier sedan, vi röker mycket mindre idag. Konsumtionsförändringar sker och det kommer att behöva ske inom närområdet också.

Isak Stoddard: Hur vi lever våra liv och de val vi gör är väldigt viktigt. Men det är också farligt att bara sätta press på individen! Vi behöver ett civilsamhälle som är informerat och sätter tryck på politiker att våga ta vissa beslut som ligger i allas intresse långsiktigt. Vi har lämnat klimatfrågan så pass sent nu att det räcker inte med teknikutveckling – implementering av nya energislag går inte tillräckligt fort och utfasningen av fossila bränslen går för sakta: vi måste tänka över hur vi lever våra liv. Sverige har ett internationellt anseende som vi skulle kunna utnyttja. Om inte Sverige klarar av att minska sina utsläpp i linje med Parisavtalet, vilket annat land skall då kunna klara det? Detsamma gäller Norge och andra rika välfärdsländer, som också har byggts upp med mycket historiska utsläpp. Om inte vi kan ställa om, hur skall vi då kunna ställa krav på andra länder att de skall minska i den takt som krävs? Det är oerhört viktigt att Sverige blir en föregångare och skärper sin klimatpolitik och att den här frågan diskuteras mycket mer än vad den gör idag. Det är valår nu och det är skrämmande lite diskussion!

Göran Finnveden: Vi kan vara en experimentverkstad, vi kan göra saker här som man kanske inte kan göra i större länder.

Slutligen: ett antal vanliga Svenssons intervjuades på Stockholms gator och alla utom en känner sig oroade eller mycket oroade över klimathotet. En av de intervjuade påpekade att bristen på information gör att man inte vet hur man skall agera: ”Om jag visste vad jag skulle kunna göra för att göra världen till en bättre plats, så skulle jag verkligen vilja göra det.”

Det uttalandet gäller för oss alla, tror jag!

Faktum är att jag har tagit reda på vad du kan göra: gå in på We Don’t Have Times hemsida. Där finns ett antal förslag på vad du kan göra för att påverka våra makthavare att minska utsläppen av växthusgaser! We Don’t Have Time vill vara en mediaplattform för alla som vill rädda vår planet åt våra efterkommande!

Agera! plz (please)!

communism-1295052_1280

länk till bild: Pixabay

Publicerad av Susanna Melchior

Concerned citizen. I dream of a world where everybody counts - no matter your species - and where humankind puts stewardship of our Planet and all its inhabitants first on the agenda!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: