Dynamiskt tänkesätt, ”Grit” och Gropen: hur man skall tänka för att aldrig ge upp!

Den här texten är tillägnad min personliga utvecklare på jobbet, Maria Hernqvist på Bäckängsgymnasiet, för att hon tar reda på, sammanställer och lär ut tankemodeller som bejakar inlärning, självkänsla och envishet hos elever och lärarkolleger.

Rekommenderas för alla som vill förbättra sina insatser, lära sig något nytt eller genomföra ett projekt!

girl-2771936_1920

Carol Dweck: dynamiskt och statiskt tänkesätt (growth- or static mindset):

Vi kan börja med att konstatera att hjärnan är en muskel. Ju mer du tränar, desto skarpare blir hjärnan. Ju fler förkunskaper du har, desto snabbare går inlärningen av nytt material. Medfödd talang är inte en myt, men mycket överskattat i vårt samhälle.

Viktigare är nämligen hur vi ser på oss själva och vår förmåga. Tror du att du kan lära nytt? Tror du att du gör framsteg om du anstränger dig? Tror du att ett misslyckande är en viktig lärdom som kommer att hjälpa din fortsatta utveckling? Vågar du göra fel utan att skämmas? Om du gör det har du ett dynamiskt tänkesätt. Människor som ser på sig själva och sin förmåga på det här sättet är betydligt framgångsrikare än andra, både i skolan och yrkeslivet. De är dessutom lyckligare. De är inte nödvändigtvis är smartare än andra – men de tänker rätt!

road-sign-798175_1920
geralt, Pixabay

Så vad behövs för att lyckas? Ett tänkesätt där man bannlyser idéer som går ut på att ”jag kan inte lära mig därför att …” eller ”jag är för dum för att …”. Rätt tänkesätt leder till att man vågar anta utmaningar: man har ju inget att förlora! Man vet att man kommer att lyckas med tiden och under själva inlärningsperioden är man öppen för feedback och konstruktiv kritik, utan att uppleva det som förminskande. Man vet att prestation är kopplat till ansträngning och nyfikenhet, inte till personlighet eller grundläggande intellektuell förmåga. Man jämför inte egna och andras prestationer. Man behöver inte ständig bekräftelse för att känna sig värdefull.

Man vet att om man inte kan något, beror det på att man inte har lärt sig ÄN!

depression-1250897_1920
johnhain, Pixabay

Tyvärr är ett statiskt tänkesätt dominerande i våra skolor och på våra arbetsplatser. Många av oss kämpar med en negativ självbild, blir nedslagna om vi inte gör omedelbara framsteg eller är duktiga från början. I skolans värd ser vi tydliga kopplingar mellan Carol Dwecks tänkesätt och betyg. De elever som vågar försöka, vågar göra fel och inte låter eventuella misslyckanden påverka sin självbild, lyckas bra med sina studier.

Ett test: Vågar du vara sämst i gruppen, eller behöver du vara bäst (även om du är bäst bland de sämsta)? Om du klarar av att vara sämst har du förmodligen ett dynamiskt tänkesätt: den dynamiske tänkaren uppskattar att det finns kunnigt folk omkring dem som de kan lära av och de har heller inget emot att undervisningen/kraven ligger på en hög nivå. Det faktum att andra är duktigare förringar inte deras insats; det stärker deras möjligheter att lyckas!
chalkboard-1927332_1920
DanaTentis, Pixabay

Ted-talk med Carol Dweck:

Angela Lee Duckworth: ”grit” (ihärdighet)

Ihärdighet är förmågan att hålla fast vid och arbeta för långsiktiga mål. Oavsett om det känns motigt, det är svårt eller något annat lockar… Att avstå är inte ett alternativ. Även här är det arbete och envishet som ger resultat, inte i första hand sådant som vi uppfattar som talang eller intelligens. Det är insikten om att det tar tid och krävs ansträngning för att lyckas som avgör.

motivational-quote-3403638_1920
CJ, Pixabay

Jag är säker på att man har känt till vikten av ihärdighet i alla tider, men begreppet har kommit lite i skymundan i dagens pedagogiska debatt: man diskuterar hellre lustfylld undervisning och inlärning – vilket är bra – men poängterar inte att lärande är en långdragen process och att omedelbar behovstillfredsställelse snarare är ett undantag än en regel.

Ted-talk med Angela Lee Duckworth:

James Nottingham: Gropen (The learning pit)

I James Nottinghams teori om Gropen ses inlärning som en kognitiv konflikt mellan gamla och nya idéer, vilket ofta leder till en ganska rejäl förvirring hos den som tampas med något nytt. Varje gång du påbörjar din inlärning måste du ner i gropen. Du måste brottas med bristande förståelse, bristande översikt och sammanhang. När det gamla utmanas av det nya tappar du tillfälligt kontrollen: obehagligt och ångestladdat för de flesta. Men Gropen lär ut att det är ok, det är en del av processen. För att klättra ur gropen, för att uppnå klarhet och bemästra det nya, betonar Nottingham vikten av samarbete med andra. Det är med andra i samma situation som man lättast bearbetar det nya och skapar en gemensam förståelse. Men ledorden från föregående teorier gäller även här:

Arbete, tålamod, envishet.

Och ett tänkesätt som uppmuntrar dig att våga försöka om och om igen, även om du skulle hasa tillbaka en bit på vägen eller om andra klättrar förbi. Lycka till med dina projekt!

En sista liten bonus: om att vara lycklig!

Något av det bästa jag någonsin sett! Tack för tipset, Maria!

Publicerad av Susanna Melchior

Concerned citizen. I dream of a world where everybody counts - no matter your species - and where humankind puts stewardship of our Planet and all its inhabitants first on the agenda!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: