Längsta sammanhängande period med maxtemperaturer i maj någonsin!

Hört på nyheterna idag. Dock inte ett ord om vad som kan ha orsakat denna långdragna värmebölja! Istället intervjuades en soldyrkare – radioreporterns term – och en mamma med en baby. Fast hon var lite orolig: så här mycket värme är inte bra för små barn!

Klimatförändringarna är inte heller bra för små barn. Än värre lär det bli för de små barnen när de blir stora. För jag gissar att det är just klimatförändringarna som gör sig påminda i hettan. Men VARFÖR säger man inte det rakt ut? Varför är inte klimatförändringarna en förstasidesnyhet Varje Dag? De är ju trots allt vår tids ödesfråga (för att citera en svensk politiker)!

Om media verkligen hade rapporterat om klimatförändringarna och dess effekter – grundligt och ofta – är jag helt säker på att våra beslutsfattare hade gjort andra val än dem de gör idag. De hade dessutom haft en välinformerad och stark allmänhet i ryggen.

Men de flesta får bara höra någon nyhet då och då. Visserligen skrämmande och deprimerande när den väl kablas ut, men ack så sällsynt! På min mans jobb talas det aldrig om klimatförändringarna i frukostrummet. Några av hans arbetskamrater tror inte ens på dem. På mitt jobb pratar man inte heller om vad som sker med vårt klimat. Folk brukar titta bort när ämnet tas upp (det är oftast jag som är vår party pooper) – de vet och vill inte bli påminda. Det förstör liksom stämningen.

Men VI MÅSTE FÅ VETA! Utvecklingen mot ett fossilfritt samhälle går alldeles för sakta. Det har till och med sagts i radio (länk här)! Konsekvenserna av vår senfärdighet börjar först nu gå upp för forskarna. Får vi en uppvärmning på 4 grader, kommer det att rita om kartan över beboeliga trakter helt och hållet. Och nu pratar vi inte om ett scenario som utspelar sig om 600 år, utan inom nuvarande generations livstid (länk här).

composing-279862_1920

Så för att undvika att klimatförändringarna börjar skena – vi vet inte exakt när eller hur det kommer att ske, bara att det förr eller senare kommer att ske – bör försiktighetsprincipen tillämpas: vårt sätt att leva måste förändras radikalt och den förändringen kan bara genomdrivas med hjälp av politiska beslut!

floodwaters-2210270_1920

Jag tror inte att det egentligen finns en enda politiker som med vett och vilja motarbetar kampen mot klimatförändringarna (jo förresten, det finns faktiskt en! Gissa vem?). Inte heller tror jag att vi Svenssons är okänsliga inför ett framtida klimatkaos. Men det kommer hela tiden saker i vägen för ett kraftfullt agerande! Saker som – för tillfället i alla fall – anses mer akuta. Eller som helt enkelt är lättare att ta tag i och göra något åt.

Men klimatförändringarna och jordens tillstånd i övrigt är utan tvekan vår tids mest akuta fråga, den vi borde lägga mest krut på att lösa. Varför får denna fråga så lite publicitet, både i media och i politiken?

Du som läser det här och jag som skriver det: vi vet! Så om inte media gör jobbet åt oss kommer vi att behöva bli obekväma och kräva hårdare tag mot klimatförändringarna. Med omedelbar verkan.

Så hjälp till! Skriv en insändare, mejla Sveriges radio, gå med i någon av de föreningar som du hittar bland länkarna i bloggen, skriv till dina politiker och till AP-fonderna (GreenpeaceNaturskyddsföreningen), rösta för miljön (Naturskyddsföreningen), ge ett klimatlöfte eller klimatbomba politiker på Twitter (We Don’t Have Time), kolla upp att dina investeringar är klimatvänliga, prata med dina släktingar och arbetskamrater, fråga efter klimatsmarta och ekovänliga varor i butiken när du handlar, stöd klimatriksdagen (Klimatriksdagen) – sprid budskapet!!!

Länkar till bilder:

desert drought

flooding

Publicerad av Susanna Melchior

Concerned citizen. I dream of a world where everybody counts - no matter your species - and where humankind puts stewardship of our Planet and all its inhabitants first on the agenda!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: