Dricker du mjölk, äter ost, keso, yoghurt, kefir eller kesella?

Läs då detta!

Grannens ko har råmat näst intill oupphörligt sedan i morse. De har tagit kalven ifrån henne, för grannen är mjölkbonde och kon är mjölkko. Hon insemineras varje år och föder en kalv för att kunna producera mjölk till oss; kalven tas alltid ifrån henne – direkt eller efter någon dag. Varje år i de cirka fem år hennes kropp orkar med att hålla uppe tempot. Sedan blir det slakt. Normalt skulle hon ha blivit minst 18 år.

Jag har också druckit mjölk (i kaffet), ätit ost i mängder och gillat alla sorters mjölkprodukter utom möjligtvis kvarg. Jag har varit vegetarian hur länge som helst, men trott att en lakto-ovo-vegetarisk kost (mjölk, ägg och grönsaker) är helt ok. Djuren får ju leva! Vi kan väl låna lite mjölk eller några ägg av dem i utbyte mot mat och omvårdnad. Så här i efterhand inser jag hur naiv jag var.

När det helt nyligen äntligen gick upp för mig hur det egentligen stod till med den där goda omvårdnaden, insåg jag att jag skulle bli tvungen att bli vegan. Det fuskades en del i början – perfekt är liksom inte min grej – men nu går det av bara farten! Jag har hittat utmärkta substitut för alla mjölkprodukter, även Bregott. Själv föredrar jag havrebaserade produkter framför soja, men det är en smaksak. Ägg i kakor och bakverk går också bra att fixa: jag brukar göra chiaägg (1 msk chiafrön, 3 msk vatten, låt svälla typ en 10 – 15 min).

Om jag skall vara ärlig saknar jag dessertostarna och den starka danska Danbon. Jag trodde ett tag att jag skulle komma undan med mesost (gjord på getmjölk). Men nej, killingen dödas direkt efter födseln. Same same fast värre. Men med tanke på hur stort vego håller på av bli – inte minst av klimatmässiga skäl – är jag övertygad om att jag inom en snar framtid kommer att få sätta tänderna i en lagrad Vegansk Brie.

Men åter till den stackars mamman: Jag har hört korna i trakten råma så här förut, men aldrig begripit varför. Nu vet jag. Och jag står snart inte ut! En mor har förlorat sitt barn och ett barn har förlorat sin mor! Det är sådant som brukar kallas tragedi.

Snälla, sluta!

calf-966646_1920

Länkar:

Välj Vego, Djurens rätt. Massor av tips på hur man gör en smarrig vegansk måltid och fullgoda substitut för den som saknar de gamla produkterna.

Bilder: Capri23auto; 1447441; Pixabay

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s