Det är frustrerande att försöka – och misslyckas – väcka opinion för något som man tycker är en självklarhet. Klimatförändringarna, havsförsurningen, utrotningen av planetens artrikedom och utarmandet av matjorden är alla saker som jag i min enfald trodde skulle sätta fart på mina medmänniskor så snart de fick reda på hur det stod till. Det handlar ju om våra barns framtid! Men inte. Jag möts i bästa fall av hejarop och ”gilla” och i sämsta fall av kompakt tystnad eller ilska. Varför?

Kanske för att min lilla röst inte kan tävla med våra politikers och public service tystnad. Det pratas om så mycket annat i den allmänna debatten och på nyheterna att det allra viktigaste – vår framtid på jorden – glöms bort i allt mediabruset. Men det finns pålitliga röster där ute som vi borde lyssna till, röster som inte har något att vinna på att förstora upp situationen. Bland forskarna märks Johan Rockström, Kevin Andersen, Martin Hedberg, Peter Carter – listan kan göras hur lång som helst! Ekonomer som Jeffrey D. Sachs, jurister som Ken Berlin. Al Gore. Påven Fransiscus. Ban Ki-moon.

Se trailern till Al Gores nya dokumentär: Truth to Power

Det är lätt att tro att den brådskande omställningen inte gäller Sverige. Men faktum är att vårt levnadssätt förstör mer för planeten än många andra länder gör. Vi flyger långt, äter mängder med kött, konsumerar oupphörligt och slänger alldeles för mycket. Svenska regeringar har mest kommit med mycket snack och lite verkstad. Se Kevin Andersen tala om (bristen på) svensk klimatpolitik:

Vare sig du eller jag är direkt skyldiga till planetens prekära situation – den skuldbördan får läggas på alla industrialiserade nationers axlar. Men om vi rycker på axlarna över vad som INTE görs för att rädda framtiden, om vi blundar och lägger över ansvaret på någon annan, kommer framtiden att döma oss hårt!

Vi behöver skapa en internationell, välinformerad gräsrotsrörelse som kräver förändring av våra förtroendevalda. En viktig uppgift i det arbetet är att föra ut information om klimatförändringarna, dess konsekvenser och vad som måste till för att hejda utvecklingen. Och det är här du och jag kan göra vår stora insats: vi kan DELA den information som når oss och se till att den sprids i våra respektive nätverk. En delning, och ännu en delning på det, kan nå långt! Målet är att ALLA människor skall veta vad som står på spel.

Martin Luther King sade: ”Den yttersta tragedin är inte de onda människornas brutalitet, utan de goda människornas tystnad.” Vi får inte vara tysta längre, vi måste rädda framtiden! DELA DETTA!

addict-3390231_1920
rawpixel, pixabay

Omslagsbild: Alexas_Fotos, pixabay

 

 

 

Publicerad av Susanna Melchior

Concerned citizen. I dream of a world where everybody counts - no matter your species - and where humankind puts stewardship of our Planet and all its inhabitants first on the agenda!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: