På Facebook läser jag nästan varje dag om människor som uträttar storverk i det tysta, som utan ersättning lägger all sin tid och kraft på att hjälpa andra, vare sig det gäller folk eller fä. Jag har precis lärt känna ett helt gäng sådana människor: Anna, Karin, Berit, Yllka, Heléne, Sandra, Johannes och Therese. De arbetar alla aktivt i Djurens parti.

Bland dessa osjälviska människor vill jag särskilt berätta om tre fantastiska kvinnor (man måste börja någonstans): Therese, Heléne och Yllka, som alla lyser upp vår värld med sitt engagemang, sin empati och hjälpsamhet. Jag är djupt imponerad av alla tre!

Heléne Olivegren dansar för djuren:

Heléne gick med i Nordiska samfundet mot plågsamma djurförsök – föregångaren till Djurens Rätt – redan i tonåren. Men livets många utmaningar väntade på henne och hon kom inte att engagera sig på allvar i djurrättsfrågor förrän hon blivit vuxen, skaffat sig en utbildning, eget företag och fött barn. Efter universitetsstudier började Heléne sitt arbetsliv som sjukgymnast inom den psykiatriska vården. För drygt 20 år sedan reste hon till Ghana och gick en kurs i grounding, en sorts afrikansk träningsform skapad av Bedu Annan.  Idag driver Heléne sin egen verksamhet, dansföretaget goodMove i Göteborg. Här blandas grounding med andra dansformer och lugna tekniker som hon har inspirerats av både hemma i Göteborg och på sina resor i Nya Zeeland, Australien och Cooköarna. Vårdpersonal kan även ordinera Helénes dans på recept. Hennes kurser fungerar för alla, du behöver inte vara dansproffs eller vältränad för att vara med och gunga loss! Oavsett om du är gammal eller ung bjuds du på en koldioxidneutral dansresa jorden runt!

72856059-Xvknn

Det var bland annat Facebook, som Heléne gick med i 2010, som bidrog till ett mer aktivt engagemang för djurrätt. Där delades inlägg om industrijordbrukets brutala djurhantering, information som inte fanns (eller finns) tillgänglig i gängse media. Heléne bestämde sig för att undersöka saken närmare och 2012 hade hon – efter att ha ringt KRAV, talat med chefen på Djurens Rätt och läst en mängd böcker – färdigställt sitt livs kanske viktigaste text: Dans och kunskap för Djurens Rätt. Syftet var att på ett personlig sätt informera om det artförtryck som pågår (även) i Sverige. Vill du du få en övergripande överblick, läs då Helénes text!

Heléne är liksom många andra djurrättsförespråkare också engagerad i människorättsarbete. Att dansa i välgörenhetssyfte började som en insats för Afrikas kvinnor och barn. Deltagarna betalar vid sådana tillfällen en hundring för danstillfället och Heléne avstår från sitt arvode. Välgörenheten utvidgades sedan till att även omfatta djuren och pengarna går oavkortat till förbundet Djurens Rätt. En rad djurvänliga butiker och restauranger ställer i dessa sammanhang upp genom att sponsra med priser till ett lotteri som är kombinerat med dansen för att sprida budskapet. Hon hoppas och har under de senaste åren märkt att dansandet för djuren och hennes inlägg på Facebook väckt en allt större medvetenhet om djurens situation. ”Oavsett språk, kroppsbyggnad och behåring så delar vi alla på Moder Jord; ‘vår’ helt fantastiska högst levande planet!”, skriver Heléne på sin hemsida.

43012985-p1vRU 2

En händelse som sporrat hennes djurrättsengagemang var mötet med den vita kalven:  Heléne var tillsammans med sin dotter på ett sponsrat skolbesök på en KRAV bondgård. Där fick de se en alldeles kritvit, uppenbarligen väldigt ung liten kalv som låg i en kätte. Kalvens ögon speglade en så stor sorg att Heléne undrade vad som var på tok och frågade bonden. Åh, kom svaret, vi separerar kossan och kalven strax efter födseln. Annars blir det ingen mjölk åt oss. Det är bäst att göra det på natten, fortsatte bonden, annars blir det ett sådant himla liv. Heléne slutade äta kött tidigt, men det första steget mot en helt vegansk kost togs nu. Idag har hon levt som vegan i fyra och 1/2 år. Till det kommer engagemanget i Djurens parti som hon har hjälpt till att bygga upp från starten och där hon är ordförande i Västra Götalands lokalavdelning och kandidat på listan för både riksdag och kommun.

42624451-Di1dp 2

Vad tycker Heléne är viktigt att få berätta? Hon citerar Paul McCartney: ”Om slakthusen hade haft glasväggar hade alla varit vegetarianer.” Hon talar också om sina funderingar kring begreppet engagemang och hur mycket man kan kräva av sina medmänniskor. Mina ledord här i bloggen, Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, är alldeles för mesiga, säger hon. Det räcker inte med att köpa eko-bananer och sedan tycka att man har gjort sitt! Människor kan mycket mer än så! Att tro på människors förmåga är att hysa respekt för dem. Kan vi åka till månen kan vi också leva djurvänliga liv. Det gör inget om man kommer till insikt sent i livet, menar Heléne; det är aldrig för sent att lära om! Ingen kan göra allt, men alla kan göra mycket!

Från Helénes hemsida:
”Världens djur existerar för sin egen skull. De skapades inte för människor, lika lite som svarta människor skapades för vita eller kvinnor för män.”
Citat av Alice Walker 

15671100-adyEI 2

Alla bilder i inlägget kommer från Helénes hemsida, http://www.goodmove.se

Publicerad av Susanna Melchior

Concerned citizen. I dream of a world where everybody counts - no matter your species - and where humankind puts stewardship of our Planet and all its inhabitants first on the agenda!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: