De som har läst mina tidigare texter vet att jag är vegan och att mitt ställningstagande är baserat på mitt blöta hjärta – eller min empati för djur, om man hellre vill se det så. Detta innebär inte jag lever ett fläckfritt liv. I mitt hushåll är vi till exempel två veganer och sex köttätare (fyra hundar och två katter). Jag hann dessutom bli 56 år gammal innan jag begrep hur illa djuren far i våra moderna storbruk och slutligen övergav den animaliska kosten för gott.

Innan dess hann jag med en period av LCHF (en vegetarisk variant, men med massor av mjölkprodukter av ägg). Syftet var att gå ner i vikt – och det gjorde jag! Men jag utvecklade också artros i fingerlederna under de 9 månader som dieten varade. Efter att ha återgått till en mer moderat form av vegetarianism gick artrosen tillbaka och jag hoppas på ett komplett återhämtande även i höftlederna nu när jag lever helt veganskt. Min personliga uppfattning – och jag har läst och sett en hel del tillförlitliga forskningsrapporter som styrker den uppfattningen – är att en kost som till sin allra största del består av grönsaker, fullkornsprodukter och bönor är det bästa för människans hälsa.

vegetables-790022_1920
jill111, pixabay

Som vegan har jag svårt med det här att vi dödar djur, förstås. Jag skulle önska att vi alla var veganer, men som vårt samhälle och våra mattraditioner ser ut idag kommer det ta tid innan min dröm infinner sig. Kanske i nästa liv. Eller nästa. Tills dess är jag glad över att det finns goda lantbrukare som tar hand om sina djur på bästa sätt under den tid de får leva på jorden.

Några av mina vänner är lantbrukare. Två av dem är inte direkt beroende av inkomsterna från djuren och behöver därmed inte stressas av några omfattande  lönsamhetskrav. Den tredje driver en kommersiell mjölkgård.

hen-2831636_1920
aagaardnielsen6690, pixabay

Min allra bästa väninna Iris har runt 20 höns och två tuppar hemma i trädgården. De får sprätta runt på (ungefär) 6000 m2, undantaget grönsaksodlingarna. Trots att hon håller ständig utkik händer det att höken ta en höna, men Iris – och hönsen, tror jag – tycker att deras frihet är viktigare. Äggen som Iris höns producerar har strykande åtgång i grannskapet. Det sägs att de smakar mycket bättre än de ägg som produceras i äggfabrikerna. Vissa perioder vilar hönsen och då blir det inga ägg. Punkt. Och ibland blir det för många tuppar. Då brukar Iris man, en bondpojke från Polen, snabbt ha ihjäl dem. Jag har inte frågat hur. Jag vet att Iris man sörjer varje gång och skjuter upp det hela så länge han bara kan. Han har för övrigt vuxit upp på en gård som drevs mer enligt självhushållningsprincipen och tycker att det vi gör med djuren idag är för dj…t!

animal-3437467_1920
analogicus, pixabay

Min andra väninna skaffade gård efter pensionen. Hon har höns, får och häst; hon odlar grönsaker och jordgubbar, saftar och syltar, spinner, kardar, färgar och stickar vantar av ullen från gårdens får samt driver café, restaurang och vandrarhem, främst på sommaren (jag blir trött bara av att skriva ner allt hon gör!). Hennes verksamhet är helt ekologisk. En del av lammen går till slakt, men hon har letat reda på en ekologisk slaktare som verkar alldeles i närheten och hon känner sig trygg med allt går lugnt och fint till. Medan de lever har hennes får det lika bra som på vilken djurfristad som helst. Det klappas och klias, svaga lamm matas med nappflaska och alla fåren inklusive baggarna går tillsammans på jättestora marker. Min väninna  tycker att det är viktigt att ha betesdjur så att markerna inte växer igen.

cow-3405317_1920
elsemargriet, pixabay

Min tredje lantbrukarvän lever på sina mjölkkor. Gården har funnits i hennes mans familj i några generationer, men efter hans tragiska bortgång i cancer driver hon verksamheten själv tillsammans med sina barn. Jag vet att korna, som genererar inkomsterna på gården, har det så bra som det bara går inom systemets ramar. Jag känner familjen väl och vet att de aldrig skulle tillåta att någon utsatte deras djur för våld, till exempel. På den här gården gör alla sitt bästa för djuren, men lönsamhetskraven påverkar givetvis djurhållningen: man måste skilja ko och kalv åt, annars skulle gården inte gå ihop.

Ibland går våra åsikter isär rejält: mina väninnor tycker att det är okey att vi använder djur för våra syften om djuren behandlas med verklig omsorg, medan jag hyser vidlyftiga drömmar om ett systemskifte, där djuren skall få finnas för sin egen skull och samhället står för utgifterna. Rent praktiskt är jag med dagens mått mätt ute och cyklar. Var skall man göra av alla oönskade djur som föds? Hur skall man undvika att markerna växer igen? Trots dessa uppenbara svårigheter är jag övertygad om att min dröm inte är en omöjlighet! Vad som krävs är att man tänker nytt – och framförallt – att vi människor ser över vårt förhållande med de andra arterna på vår gemensamma jord.

Oavsett vilket synsätt man håller på i den här frågan står det utom allt tvivel att det pågår ett omfattande djurplågeri i Sverige och utomlands. Och det är inte mina vänninor – de goda lantbrukarna – som står för det. Nej, det är det storskaliga jordbruket som uteslutande drivs i vinstsyfte som har drivit djurens vardag mot helt fel håll. Storskaliga vinstintressen borde aldrig få styra en verksamhet där kännande individer utgör kärnan!

Och tvisten med mina väninnor? Den löser sig nog av sig själv. Jag tror att klimatförändringarna kommer att tvinga människor att ändra sina matvanor, så framtidens lantbrukare och matproducenter behöver med största sannolikhet ställa om till en ny produktion. Vem vet, vårt samhälle kommer kanske att se annorlunda ut redan om 100 år?

Jag vill verka för att djurens rättigheter inte skall glömmas bort mitt i allt det nya! Och under tiden tänker jag fortsätta att uppskatta och respektera mina lantbrukande vänner, även om de inte alltid tycker som jag. Jag hoppas att de också kommer att respektera mig. Det är enda vägen framåt!

religion-3426159_1920
geralt, pixabay

Omslagsbild: Momentmal, pixabay.

 

 

 

 

 

Publicerad av Susanna Melchior

Concerned citizen. I dream of a world where everybody counts - no matter your species - and where humankind puts stewardship of our Planet and all its inhabitants first on the agenda!

Delta i diskussionen

1 kommentar

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: