Den tre dagar långa utbildningen till Climate Reality Leader i Berlin startade i tisdags. I skrivande stund har två intensiva dagar gått med inspirerande föreläsningar, paneldiskussioner och snabbkurser i kommunikation. Kändisnamnen haglar tätt, inte filmkändisar alltså, utan Europeiska EU-ledare, Greenpeaces politiska chef, forskare, professorer, medlemmar i expertpaneler också förstås Al Gore himself! En otroligt duktig talare; lugn, pedagogisk, med en förmåga att förmedla sitt budskap kristallklart. Trots ämnets allvarliga karaktär är han bitvis riktigt rolig, särskilt när han inte säger vad han tycker om USAs nuvarande president (fast vi ser vad han tänker).

Ämnets allvarliga karaktär: klimatförändringarna är redan här, vi måste sikta på att stoppa ytterligare uppvärmning, helst vid 1.5° C men absolut innan 2°C. Arbetet med att omvandla vår energianvändning och dra ner på CO2 kommer – faktiskt – att leda till en mängd positiva förändringar. Jag börjar förstå att vi har chansen att skapa ett bättre samhälle än det vi lever i dag, under förutsättning är att jordens länder verkligen genomför det de lovade i Parisavtalet. Och för att det skall gå i lås krävs att alla ökar takten i omställningen. Utbildningen av Climate Reality Leaders startades just för att få igång en gräsrotsrörelse där vanligt folk hjälps åt med att visa politikerna vilken väg de bör ta. Politikerna gör vad väljarna säger, menar Al Gore. Det är därför den allmänna opinionen är så viktig i en demokratisk stat.

Vi är 650 trainees på kursen. Många från Tyskland och övriga Europa förstås, men även från våra nordiska grannländer. Vi i The Nordic Group sitter vid samma (två) bord och förväntas inspirera och stödja varandra även efter utbildningens slut. I en situation som den här, där man umgås och arbetar intensivt tillsammans praktiskt taget hela dagen och en stund på kvällen – med ett stop tysk öl framför sig – blir man ganska snart god vän med de deltagare man kommer i kontakt med.

Som alltid är jag intresserad av historien bakom deras engagemang. Vad var det som fick dem att komma hit? Var var det som fick dem att bli klimataktivister (som det heter här)?  Vem är de? Här kommer några korta berättelser från dem som tog språnget och åkte till Berlin för att lära av Al Gore:

José Oliveira:

img_0095.jpg

José är egentligen född i Portugal, delvis uppvuxen i England och under en period bosatt i Finland, där han lärde sig svenska av sin Finlandssvenska make. Nu är han tillbaka i England igen så han hamnade vid vårt Nordiska bord av en slump. Men han tycker det är kul att få träna svenska, så ingen skada skedd.

José berättar: Jag jobbar som lärarutbildare i London. Varje år utbildar jag 150 lärare, som i sin tur skall undervisa tusentals elever i åldrarna 15 – 19 år. Jag har varit intresserad av klimatförändringarna länge, mycket därför att jag har en universitetsexamen i kemi. I England är de flesta skolor för ungdomar i dessa åldrar privata, vilket innebär att skolan inte behöver hålla sig till skolverkets kursplaner, utan kan göra lite som de vill. Det händer alltså att elever går ut skolan utan att ha blivit undervisade om klimatförändringarna. Jag kom hit till utbildningen för att lära mig mer om klimatförändringarna och kunna presentera detta för de blivande lärarna. Min förhoppning är att lärarna ser till att eleverna får veta vad som väntar dem i framtiden.

Niina Ukkola:

IMG_0118

Niina kommer från Helsingfors. Hon arbetar inom IT-industrin. Så länge hon kan minnas har hon varit fascinerad av astronomi och astrofysik; hon älskar Carl Sagan och Isaac Asimov. När hon såg Al Gores första film, An Inconvenient Truth, förstod hon att klimatförändringarna var på riktigt och att det var dags att börja agera. Men det var inte förrän hon hade fött barn som hon kände sig tillräckligt säker på sig själv för att kunna göra verklighet av sitt engagemang. Al Gore är lite av en hjälte för henne, så att kunna bli utbildad av honom och hans medhjälpare är stort! När hon kommer tillbaka till Finland, hoppas hon kunna informera och inspirera på jobbet och även inom lokalsamhället där hon bor.

Niina säger: Folk tror att klimatförändringarna är ett hot mot deras sätt att leva. De är inget hot – sträva inte emot! Acceptera det som inte kan ändras! Det kommer att bli bättre för oss alla, vad gäller hälsa, ekonomi och miljö!

Pinja Sipari:

IMG_0116

Pinja är också från Helsingfors. Hon har arbetat med att föra ut information om klimatförändringarna till lärare i finska gymnasieskolor sedan 2012. Hon driver sin verksamhet som bekostas av fonder och hon har gjort allt undervisningsmaterial själv, på tre språk: finska, svenska och engelska. Enda problemet är att många skolor inte är intresserade, säger Pinja. De vill helst inte tala om klimatförändringarna. Med Al Gores namn i bagaget hoppas hon kunna få fler att lyssna. Det som skrämmer henne mest är att klimatförändringarna med tiden mycket väl skulle kunna leda till krig! Den mångåriga torkan i Syrien, till exempel, var en av sakerna som hettade upp en redan svår situation.

Måns Ullerstam:

unnamed

Måns berättar: Jag driver Kale Invest, ett bolag som investerar i växtbaserade företag. Mitt engagemang för klimatförändringarna sparkade igång när jag såg Al Gores första film. Jag ville rädda världen! Jag skapade en hemsida där konsumenter kunde jämföra olika varor, som Pricerunner ungefär, fast det som jämfördes var de olika varornas koldioxidavtryck. Samtidigt gav sidan en möjlighet för kunden att klimatkompensera sina inköp genom att till exempel bekosta planteringen av ett visst antal träd. Detta var för 10 år sedan och världen var nog ännu inte mogen. Sedan dess har jag fått barn och känslan av att vilja göra något för framtiden växte sig stark igen. Jag såg Al Gores nya film samtidigt som jag höll på att byta jobb och kände att tiden var mogen. Jag sökte till utbildningen här i Berlin och startade Kale Invest. Växtbaserad mat löser en mängd av de problem som klimatförändringarna för med sig: CO2-utsläpp minskar, vatten- och land utnyttjas bättre, hälsan förbättras, världshungern kan avhjälpas och som grädde på moset får djuren det bättre.

Måns är positiv: Vi kan fixa klimatförändringarna, om vi vill! Och mänskligheten kommer att ta det rätta beslutet. Människor som försöker fördröja eller stoppa processen finns, men de kommer inte att lyckas. Solenergi är billigare än kol! Så enkelt är det.

 

 

 

 

 

 

 

Publicerad av Susanna Melchior

Concerned citizen. I dream of a world where everybody counts - no matter your species - and where humankind puts stewardship of our Planet and all its inhabitants first on the agenda!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: