Den här berättelsen börjar i november 2016. Frida Björkroths kompis åker till Bryssel för att vara med på en fossilgaskonferens. Av en ren händelse får hon se dokument som visar att man vill bygga en fossilgasterminal – Go4LNG – i Göteborgs hamn. Projektet är redan godkänt av EU. Total chock! Göteborg är hennes hemstad! Larmet sprids.

Att Sverige skulle låsa in sig i ytterligare 40 års beroende av fossila bränslen är inte ett alternativ, så Frida och hennes vänner, alla unga vuxna i 20+-åldern, börjar planera för kampanjen Fossilgasfällan. I mars 2017 var de klara att agera: hemsida, namninsamlingar, demonstrationer och en massa samtal med ungdomspartier och kommunalpolitiker tog sin början. ”Ingen av oss kunde något om kommunalpolitik – vi är bara vanliga medborgare – så vi har fått läsa på en hel del” påpekar Frida.

Foto1_Cristian_Jonsson
foto: Christian Jonsson

Frida läser marinvetenskap och kemi på Göteborgs Universitet. Klimatförändringarna är hela tiden uppe på tapeten. Därför engagerade hon sig tidigt i universitetets klimatgrupp Fossil free, som försöker få de svenska universiteten att sälja sina investeringar i olja, gas och kol. ”Men det räcker inte” säger hon. Vi måste även jobba proaktivt för att stoppa projekt som Go4LNG!

Företaget bakom fossilgasterminalen heter Swedegas. De menar att fossilgas är ett bra ‘övergångsbränsle’ som släpper ut mindre CO2 och färre svavelpartiklar än tjockoljan som används till fartygsbränsle. Svavelpartiklar, stämmer! ‘Övergångsbränsle’, nej! Vi har varken tid med eller behöver ett övergångsbränsle – och när jag säger det lutar jag mig på ett uttalande av Al Gore. Att fossilgas skulle vara klimatneutralt är också en myt:

Fossilgasfällan skriver: ”Huvuddelen av fossilgas utgörs av metan. Metan är en mycket potent växthusgas som jämfört med koldioxid (den mest omtalade växthusgasen) har 86 gånger större klimatpåverkan. [1] Det innebär att utsläpp av 1 ton metan bidrar lika mycket som utsläpp av 86 ton koldioxid till den globala uppvärmningen. […] När det kommer till fossilgasens klimatpåverkan är metan centralt eftersom hantering av fossilgas orsakar stora utsläpp av metan. Metanutsläppen sker längs fossilgasens hela livscykel, vid utvinning, transportering och förbränning. Det är i princip omöjligt att handskas med fossilgas utan att läckage uppstår längs vägen och det krävs bara att några få procent läcker under hela processen, från utvinning till förbränning, för att det ska ge stor klimatpåverkan. [2]

Inte nog med att Göteborgs hamn har öppnats upp för ytterligare ett klimatskadligt bränsle, utvinning av fossilgas är en ytterst ifrågasatt process: ”Utvinning av fossilgas kan ske på flera olika sätt, antingen konventionellt eller icke-konventionellt. Icke-konventionella sätt betyder mer aggressiv och djup borrning i jordskorpan för att komma åt gasen. Fracking är en speciellt omdebatterad, icke-konventionell metod för att exploatera fossilgas där företag genom sprängning och högt tryck av kemikalie-blandat vatten utvinner fossilgas. Oavsett hur fossilgasen utvinns krävs stora resurser och landytor vilket ofta resulterar i att fossilbolagen bakom exploateringen roffar åt sig mark och vatten från lokalbefolkning, något som kallas land grabing och water grabing.[1]

Det kommer inte att finnas några som helst garantier för att gasen som förvaras i Göteborg är framtagen på ett rättvist sätt, eftersom vem som helst skall kunna hyra plats i terminalen. Projektet är med andra ord helt galet ur alla tänkbara synvinklar. Om man bortser från vinstintressena, vill säga.

Så hur har Sverige svarat på Swedegas planer? Uppenbarligen positivt. Göteborg har upplåtit mark i hamnen – fast ingen på kommunen verkar veta hur det gick till! Liberalerna i Göteborg har lagt in en motion som ifrågasätter projektet men det enda parti som sluter upp bakom dem är Feministiskt Initiativ. Än värre är att svenska Energimarknadsinspektionen rekommenderar tilltaget. I dagsläget ligger beslutet på energiminister Ibrahim Baylans bord.  

När Ibrahim Baylan besökte Göteborgs universitet var Fossilgasfällan där och störde föreläsningen. Beslutet var då ännu inte hans att ta, men han var villig att ta en glass med kampanjens medlemmar och diskutera saken. Personligen hade jag hellre sett att han lovade Fossilgasfällan att stoppa projektet så snart han kan. Att avfärda någon med en glass kan kännas lite futtig när vår framtid står på spel…  

Jag hoppas att jag inte låter passivt aggressiv eller ironisk! För det är jag inte. Jag är rosenrasande! Hur kan min generation låta våra unga vuxna kämpa för att lösa en kris som vi har utlöst? Att Sverige, mitt i klimatförändringskrisen, nysatsar på fossila bränslen kan inte ursäktas! Senast 2030 – 2045 borde Sverige vara helt fossilfritt menar klimatforskaren Kevin Anderson, och det lär vi ju knappast vara om vi har en fossilgasterminal som är verksam till 2058!

Frida, 20+, tänker som vi medelålders borde tänka:

”När mina barn frågar, vill jag kunna säga: Jag försökte. Och om vi lyckas vill jag kunna säga: Så här gjorde vi …”

Vad vill du att folk ska veta, undrar jag? ”Att det går att göra skillnad”, svarar Frida. ”Problemen med fossilgas var en icke-fråga, men nu pratar alla om det. Vill man göra något gäller det att hitta likasinnade och sätta igång, alternativt engagera sig i någon redan existerande kampanj eller organisation. Eller blogga, som du gör” lägger hon till. ♥ dig Frida!

Jag upprepar: Det går att göra skillnad!

Foto2_Kalle_Lantz
foto: Kalle Lantz

Låt oss hoppas att herr Baylan – eller vem som nu blir energiminister efter valet –  inser det! För vill vi att våra unga vuxna, barn och barnbarn ska kunna leva sina liv i någorlunda välmåga, måste fossilgasterminalen stoppas! Stöd Fossilgasfällan!

Alla kursiverade citat är tagna från Fossilgasfällans hemsida, se länken ovan!
Omslagsfoto: Jana Eriksson.

 

 

 

Publicerad av Susanna Melchior

Concerned citizen. I dream of a world where everybody counts - no matter your species - and where humankind puts stewardship of our Planet and all its inhabitants first on the agenda!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: