Jag skickade ett mail till samtliga riksdagsledamöter i Sverige samt större delen av regeringen i morse. 10 personer från olika delar av Sverige skrev under tillsammans med mig och jag tacker var och en av er av hela mitt hjärta! En ensam liten underskrift har inte stor effekt, men med flera namn på slutet börjar politkerna vakna – och jag har mycket riktigt fått en del svar redan. Svaren och mailet redovisas i slutet.

Svensk klimatpolitk är progressiv – om man jämför med en del andra länder. Ändå är det så att klimatologer och andra specialister på området klimat och miljö menar att vi måste minska våra utsläpp av CO2 med ca 10% per år för att klara 2°C-målet. Kevin Anderson – engelsk klimatforskare som tills helt nyligen har varit gästprofessor på Uppsala universitet – påpekar dessutom en del oriktigheter i svenska klimatkalkyler. Sverige har, på pappret, minskat sina utsläpp på sistone, men irl (in real life) stämmer inte detta. I den svenska klimatlagen räknas inte utsläpp från svenskarnas utrikes flyg. Inte heller räknas utrikes transporter av varor. Utan dessa två jätteposter ser budgeten riktigt bra ut. Men CO2 flyter liksom runt i atmosfären och bryr sig inte mycket om huruvida utsläppet sker över spanskt eller svenskt luftrum.

Inte nog med det: i den svenska klimatlagen räknar man stenkallt med att vi skall kunna använda så kallade NETs – tekniker som neutraliserar en del av den CO2 som släpps ut i atmosfären – för att nå våra mål. En liten hake bara, påpekar Kevin Anderson: vi kan inte garantera att det fungerar för tekniken är inte fullt utvecklad än. Han kallar det för ”teknologiskt svindelri”

Vi svenskar har generellt sett ett ekologiskt fotavtryck på 4,2 jordklot per person, vilket innebär att om alla levde som vi skulle 4,2 jordklot gå åt. Snittet för världens länder ligger på 1.6 jordklot. Så varför tror vi att vi är bäst i klassen? (källa: WWF)

Sverige kan och borde vara ett föregångsland. Tittar man på bilden ovan ser man att vi med nuvarande globala klimatinsatser är på väg mot  3.1-3.7°C uppvärmning. Jordens länder har lovat nedskärningar som, om de genomförs, kommer att begränsa uppvärmningen till 2.6 – 3.2°C. En katastrof, med andra ord, och långt över Parisavtalets 2°C, som redan det innebär en svår ansträgning för jordens alla invånare. Sverige är ett land med gott internationellt rykte. Vi måste göra bättre ifrån oss än vad vi gör idag!

Och nu kommer jag till något som man inte ens vågar andas om i maktens korridorer. Våra matvanor. Försiktiga röster höjs lite här och var, men generellt sett bortser man totalt från köttet, mjölkens, äggens och fiskens påverkan på vår miljö och vårt klimat. Dagens animaliekonsumtion ligger skyhögt över tidigare generations intag och kopplat till befolkningsexplosionen innebär detta att de djur vi äter (70 miljarder djur per år) tar alldeles för stor plats, äter för mycket mat och förbrukar för mycket vatten, samtidigt som utsläppen av växthusgaser från djurindustrin överstiger hela transportsektorns utsläpp (bilar, båtar, bussar, flygplan)! 45% av jordens totala landmassa går åt till djurhållning, antingen som betesmark eller odling av djurfoder. Amazonas krymper mer för varje dag som går och huvudorsaken är det ökade behovet av betesmark.

De problem animalieindustrin ställer till med är alldeles för komplexa för att förklara i detalj den här texten, men jag rekommenderar att ni lyssnar på Supervegobloggaren Peter Kalmströms Youtube-klipp ”Köttets miljöpåverkan” här nedan. Utmärkt förklarat!

I det här klipper nämner Peter inget om den tortyr jordbruket dagligen utsätter de allra flesta djuren för (även i Sverige), men vill man veta mer om det kan jag rekommendera hans andra klipp eller någon av mina tidigare texter här på bloggen.

Slutligen, här är mailet som gick till riksdagens samtliga politiker:

Kära politiker.

Vi skriver detta med anledning av de pågående klimatförändringarna, den allmänna miljöförstöringen och det stundande valet.

Som medborgare är vi ytterst angelägna om att klimatförändringarna stoppas vid max 1.5 grader eller, om detta är för sent, så nära 1.5 grader man kan komma.

Konsekvenserna av 1°C uppvärmning ser vi redan nu sommaren 2018.

Vi vill därför att Sverige verkligen lever upp till sitt rykte som föregångsland, inte bara på pappret utan också i praktiken. Vi vet att de satsningar som har gjorts eller är planerade kommer att leda till betydligt högre temperaturökningar än den önskade. Detta är en katastrof, för Sverige och för världen!

I valet kommer vi att rösta på det parti som tar situationen på allvar och som garanterar att man ser över och åtgärdar följande:

  • Minska flygtrafiken samt satsning på forskning om hållbara flygbränslen.
  • Minska landsvägstrafiken och stadstrafiken genom att öka möjligheterna att åka kollektivt.
  • Förnya jordbrukets metoder: vi måste få ett slut på monokulturer, konstgödsel och bekämpningsmedel.
  • Drastiskt minska och eventuellt helt fasa ut djurens andel av jordbruket. Vi har inte råd att producera mat på ett så slösaktigt sätt längre. I samband med detta förväntar oss att bönderna får det stöd de behöver för att kunna ställa om sina arbetsmetoder.
  • Förbud mot skadliga fiskemetoder och en kraftigt minskad fiskeindustri till dess att fiskebestånden har hämtat sig från utfiskningen. Även här krävs stöd till de som behöver ställa om sin verksamhet.
  • Inga fler satsningar på den gamla tekniken. Bygget av en fossilgasterminal i Göteborgs hamn bör till exempel stoppas.
  • Ett slut på alla subventioner till den fossila industrin.
  • Kraftiga incitament och investeringar i ny, miljövänlig teknik samt miljövänliga sätt att äta och konsumera.

Det kan krävas en omfattande nyorientering av vårt samhälle för att genomföra detta. Vi stödjer det och står bakom det parti som vågar vara först ut, nu INNAN DET ÄR FÖR SENT.

Med vänlig hälsning,

Era väljare,

Susanna Melchior, Timmele + 10 namn till

Återigen ett stort tack till till dem som ställde upp!

I skrivande stund har jag fått 5 svar. Socialdemokraterna har levererat 4 svar och Centern 1 svar. Jag förväntade mig inga svar alls, så jag är positivt överraskad! Vårt lilla brev kommer inte att förändra Sveriges politik, givetvis, men om alla vi Svenssons (förresten: man behöver inte vara född i Sverige för att vara en ”svensson”) tjatar, envisas, skriver, skriver igen, delar info på fb och Twitter och Instagram, så kommer det som inte är politiskt möjligt att genomföra idag att bli möjligt att genomföra i morgon. Omställningen av jordbruket är en sådan sak. Internationella klimatforskare (bland annat peter Carter) menar att vi kommer att bli tvingade till det, så det är lika bra att våra svenska politker vänjer sig vid tanken.

Svar från en socialdemokratisk riksdagsledamot:

Hej Susanna!

Tack för ditt mail!

Jag håller med om att klimatfrågorna är av oerhört stor vikt framöver. Sverige är, och ska vara ett miljöland i framkant. I ett starkare samhälle kan vi klara den svenska miljömålen genom investeringar och nya regler som ger minskade utsläpp av växthusgaser, skyddar den biologiska mångfalden, skapar en giftfri miljö och bättre havsmiljö.

Socialdemokraterna vill att Sverige ska minska utsläppet av växthusgaser och att vi ska bli den första fossilfria välfärdsnationen. Vi vill också driva på för tuffare kemikaliregler i EU och inför inhemska skatter på farliga ämnen. Samtidigt vill övergödningen i haven minskar och att vi skyddar vårt rena dricksvatten.

En av de saker ni tar upp i ert mail berör hållbart flygbränsle. Socialdemokraterna i Jönköpings län vill att Region Jönköpings län tillsammans med Jönköping University inleder en förstudie med syftet att kartlägga möjligheterna för kommande etablering och utvinning av miljömässigt flygbränsle.

Ni tar också upp kollektivtrafiken i ert mail och i Region Jönköpings län går vi till val på att prisvärda taxor för tåg och buss. Det innebär bland annat att vi vill se ett seniorkort för äldre och ett studentkort i kollektivtrafiken.

Här kan du läser mer om vår nationella miljöpolitik: https://www.socialdemokraterna.se/var-politik/sakomraden/miljo/

Ha en fortsatt bra dag!

Inget av svaren reflekterar allvaret i situation, inte heller omnämns någon omställning av jordbruket.

lake-2120033_1920
32° utomhus. Vatten behövs!

Jag gick en klimatledarutbildning för Al Gore i juni i år. Hans avslutande ord till oss alla var fantastiska och de påverkade oss alla djupt. Nu för jag dem vidare till er:

We have not lost yet. We could lose it! However, climate change is still present. Damage has been done to which we must adapt. But the great loss that would be the biggest tragedy in the history of humanity and many other species as well is still preventable.

[…] And always keep in your heart: what is truly the most precious resource we have?

I want you to… I wanna share with you… this feeling that this precious earth of ours is…. beginning to slip…….. from our grasp. *Al Gore almost whispering to the audience of 700 people in the room — You could hear a pin drop across the room* It has yet to slip away fully. Now is the time to make sure it does not. To conclude, I am asking you to hold on. We are going to win. With your help we will win. God bless you and thank you!” (texten är hämtad från We Don’t Have Time)

Jag var inte den enda som grät. För vi blev alla påminda om vad som står på spel. Det vackraste jag vet: vår planet.

earth-11008_1920 (1)

Hold on.

We can make it…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerad av Susanna Melchior

Concerned citizen. I dream of a world where everybody counts - no matter your species - and where humankind puts stewardship of our Planet and all its inhabitants first on the agenda!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: