Att vara passiv är inte längre ett alternativ!

Det är inte så att alla behöver göra allt, men alla kan göra något! Som att skriva under ett brev till våra politiker, eller dela en artikel på fb, eller tala med grannen, eller noga kolla vilket parti som erbjuder en väg ut ur ett framtida klimatkaos.

Varför är detta så viktigt? Därför att klimtförändringar och andra hot mot planeten-som-den-ser-ut-idag är oerhört mycket allvarligare än vad media och politiker hittills har informerat om (läs ”Plantens 9 gränser” här på bloggen). Det är underligt att vi i en kultur som dyrkar vetenskap och expertis INTE LYSSNAR PÅ VETENSKAP OCH EXPERTIS! På Twitter, där jag hittar det mesta av min information, duggar larmrapporterna från erkända vetenskapspersoner tätt!

Jag har börjat förstå att vår framtid är beroende av dig och mig – oss. Det är faktiskt vi vanliga människor som har den yttersta makten. Om vi orkar bry oss. Så jag ber er att ägna söndagsfrukosten åt ett litet kunskapslyft:

  • Om domino/tröskeleffekter och varför Sverige måste vara en ledare:

Se Johan Rockström i TV4

  • Om vår framtida matförsörjning:

Läs Johan Rockström i Aftonbladet

  • Om klimatförändringarna världen över. Vi i Sverige har ju i förhållande till länder längre söderut, som tex Indien, klarat oss lindrigt undan. Hittills:

Läs We’re still not prepared for global warming, NY Times

Valet 2018 kommer att vara ett av de viktigaste någonsin tror jag. Varje år, varje månad, varje vecka, varje dag, varje timma, varje minut som vi inte stoppar våra utsläpp av CO2 och andra växthusgaser förvärras situationen. Klimatförändringarna sker betydligt snabbare än vad forskarna hade trott, och en svensk mandatperiod på 4 år kan ur denna synvinkel vara en alltför lång tid! Vi har inte ett ögonblick att förlora, vi måste välja rätt nu i september! Nedan följer några länkar som kan hjälpa dig att hitta rätt parti.

Men innan dess är det kanske på sin plats att bekänna att jag helt nyligen har gått med i

djurens-parti-logo

så jag är ju färgad av min partitillhörighet. Djurens parti är liten uppstickare (det var MP också för inte så länge sen), men det enda parti som i mina ögon erbjuder det paradigmskifte många politiska tänkare efterlyser. Paradigmskifte, har jag fått lära mig, innebär ungefär en förändring av vår grundläggande inställning till något; i det här fallet omvärlden. Djurens parti står för djurrätt och naturrätt, det vill säga de två aspekter humanismen – som förespråkar att människan är alltings centrum – glömde. Vi glömde att vi bor på en ändlig planet, vi glömde att vi inte är ensamma här utan att det finns andra varelser som i princip har lika stor rätt till planeten som vi har, och vi glömde att vi är beroende av både djur och natur för vår egen överlevnad! Behöver jag påpeka att den filosofin inte är något vi har tjänat på?

Det finns en passage i Djurens partis partiprogram som är särskilt sann, tycker jag:

Dagens riksdagspartier brister i sitt ansvarstagande för miljön. Kortsiktiga ekonomiska intressen får ofta gå före en långsiktig och hållbar politisk och samhällelig förändring där framgång även mäts i hur vi behandlar vår omgivning, djur och varandra.

right-597133_1920
Faktum är att vi inte ens har levt upp till humanismens grundläggande tanke om ”mänskliga rättigheter”, utan vi har snarare tolkat det som ”vissa människors rättigheter”. (foto: geralt, pixabay)

Länkar till riksdagspartiernas miljölöften:

Naturskyddsföreningen, val 2018, här hittar du mycket intressant om det kommande valet. Man blickar både framåt och bakåt och tittar till exempel på hur nuvarande regering har skött miljöpolitiken under sin mandatperiod mm. Scrolla nedåt på sidan bara!

WWF Klimatkompassen

WWF tittar också på varje parti för sig:

SocialdemokraternaMiljöpartietVänsterpartietModeraterna,

KristdemokraternaLiberalernaCenterpartietSverigedemokraterna

Absolut bottennotering får Svergiedemokraterna!

Är man intresserad av andra miljömål står WWF till tjänst även här:

ÖstersjökompassenSkogskompassen

(förresten, vill man rösta på Djurens parti och inte hittar någon valblankett i vallokalen kan man alltid ta en blank blankett och skriva Djurens partis namn på den. Texta!)

Slutligen:

Jag kommer att maila samtliga riksdagsledamöter (samt kommun- och landstingspolitiker i den mån jag hinner) angående klimatet och de krav som ställs på våra politiker i den här frågan. Mailet kommer att skickas torsdag den 16 augusti 2018. Alla som vill är välkomna att skriva under! Brevet redovisas nedan.

Först vill jag dock tacka alla som redan har bestämt att de skall skriva under och bland dem särskilt Åse, som har raggat underskrifter i sin familj, och Marie, som kom med hela sin familj raggad och klar, samt Madeleine, Josephine, Annika och alla andra som har delat fb-inlägget!

daisy-1535532_960_720
foto: TanteTati, pixabay

Kära politiker.

Vi skriver för att tacka för alla utförliga och öppenhjärtiga svar vi har fått på vårt föregående mail. Vi uppskattar att ni har tagit er tid att redovisa respektive partis klimatpolitik!

Vi oroas dock av det faktum att det verkar saknas en bred politisk konsensus om frågan i Sverige och att implementeringen av klimatpolitiska åtgärder går på tok för långsamt. Klimatförändringarna utvecklas snabbare än förväntat och vi har en begränsad tid på oss att agera innan tröskeleffekter sätter in och vi har förlorat slaget. Vi blir därför oerhört tacksamma om ni vill läsa följande och ha det i åtanke när ni planerar framtidens politik:

Även om sommaren 2018 verkar ha fått många att vakna har klimatkrisen hittills knappt figurerat i debatten, vare sig i media eller i politiken. Att vi befinner oss på ett sluttande plan som inom X antal år kommer att innebära stora problem och att detta inte öppet redovisas för allmänheten tyder på bristande ansvar eller bristande förståelse för allvaret i situationen!

När vi talar om situationens allvar lutar vi oss bland annat mot följande källor: https://www.youtube.com/watch?v=2WiDE17Imlo&app=desktop

Ovanstående länk leder till en sammanfattning av världens första ”no-fly” konferens om klimatet, som sändes via internet på Earth Day, våren 2018. Medverkande var några av världens främsta experter inom klimatvetenskaperna.

Hela konferensen kan ses via följande länk: https://wedonthavetime.confetti.events/

Jag som ansvarar för utskick att det här mailet är dessutom en Climate Reality Leader, vilket innebär att jag har gått en utbildning för the Climate Reality Project med Al Gore i spetsen. Det finns i dag ett antal CRL i Sverige och vår främsta uppgift är att upplysa allmänheten om klimatförändringarna samt väcka opinion för kraftfullt politiskt agerande i frågan.

Nuvarande situation kan betraktas som minst lika allvarlig och i dagsläget lika akut som ett krig. En sådan kris ger upphov till ett brett politiskt samarbete över partigränserna och därför hoppas vi att en solidarisk uppslutning bakom klimat- och miljöfrågorna likaledes kommer till stånd! Prognoserna för framtiden pekar mot en medeltemperaturökning som ligger långt över Parisavtalets mål. Om världens länder gör verklighet av sina löften om utsläppsminskningar, kommer vi ändå att hamna på en temperaturökning på mellan 2,6 – 3,2°C. (källa: : https://twitter.com/KushyKush/status/1023090706506821633). Det skulle kännas betryggande om Sverige gick i bräschen för en ökad ambition vad gäller utsläppsminskningar och andra nödvändiga omställningar. Vi har tekniken, resurserna och expertisen.

Slutligen: inför ett eventuellt förestående klimatkaos hoppas vi att Sverige omgående påbörjar en process som säkerställer nationens trygghet och försörjning. En av de viktigaste frågorna är matförsörjningen. Animalieindustrin (inklusive fiskenäringen) är med tanke på omständigheterna inte längre försvarbar, vare sig ur ett ekologiskt-, etiskt-, rättvise- eller klimatmässigt perspektiv, utan skulle behöva fasas ut och med tiden ersättas med andra produkter. Det traditionella jordbruket behöver utvecklas mot metoder som är ekologiskt hållbara och samtidigt påverkar klimatet minimalt. Sådana metoder finns.

Listan över åtgärder är lång och vi inser att ni sannolikt kan mer om frågan än vi. Inte desto mindre medför klimatförändringarnas komplexitet att hänsyn måste tas till förhållanden som inte alltid är politiska till sin art. Vi hoppas därför att ni utnyttjar den expertis på området som finns i Sverige och att svensk politik fortsättningsvis kommer att styra oss mot en resilient planet och ett hållbart samhälle där alla räknas – även djur och natur! Människans framtida existens här på jorden avgörs inom de närmaste årtiondena och därför är partiernas inställning till klimat och miljö av oerhörd betydelse för oss alla!

Tack för att ni har tagit er tid att läsa detta! Vi uppskattar ert arbete!

Med vänlig hälsning,

Era väljare:

Susanna Melchior, Timmele mfl

VILL DU OCKSÅ SKRIVA PÅ? SKICKA MEDDELANDE TILL SUSANNA MELCHIOR PÅ MESSENGER!

omslagsfoto: Pezibear, pixabay

Publicerad av Susanna Melchior

Concerned citizen. I dream of a world where everybody counts - no matter your species - and where humankind puts stewardship of our Planet and all its inhabitants first on the agenda!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: