Köttätare, flexitarian, vegetarian, vegan eller ”freegan”? Din mat påverkar klimatet olika beroende på hur den produceras och på hur den transporteras till din tallrik. Är du storvuxen och äter mycket, eller petite och äter lite gör givetvis skillnad. Men i stora drag släpper maten ut följande kg CO2e per person och år.

köttätare (typ ”standard American meat diet”): 3000

vegetarian: 1500

Vegan: 1000

Flexitarianer hamnar någonstans mellan köttätare och vegetarianer. Man kan sänka sina utsläpp genom att äta egenodlad mat från trädgården eller genom att vara ”freegan”, dvs enbart äta mat som blivit över i stormarknaden och som annars skulle slängas.

Matetik:

I min värld är det etiskt att äta så klimatsmart som möjligt. Men en viktig del i pusslet om vad man skall äta är – för min del – också vem som har fått lida på grund av mina matvanor! Därför uteslöt jag kött, fisk och skaldjur för många, många år sedan.

Men jag tyckte fortfarande att det var ok att dricka mjölk och äta ägg. Jag trodde att korna fick mat och husrum mot att vi fick mjölk och att de ekologisk hönorna (jag köpte enbart ekologiska ägg) hade gott om plats att picka på, både ute och inne. Inga problem alltså. Ett givande och tagande. Helt okej etiskt sett.

En dag kom verkligheten i fatt. Idag vet jag att mjölkindustrin är en motor i köttindustrin. Korna lever i ca 5 år, sedan slaktas de för kött. Varje gång de föder en kalv, vilket är en gång om året, tas den ifrån henne. Det är ju vi som skall dricka hennes mjölk – inte kalven. Alla tjurkalvar slutar som kött, ofta efter ett år. Jag vet nu också att äggindustrin gasar ihjäl ca 15000 nyfödda tuppkycklingar om dagen!! Hönornas liv – i bur, som frigående eller ekologiska – är absolut vidrigt. Det äggindustrin cyniskt kallar ”en välinredd etta” är mindre än ett A4 ark i storlek per höna. Frigående/ekologiska hönor delar plats med tusentals andra hönor, 9 höns per m2 om frigående och 6 höns per m2 om ekologiska. Har du sett en riktig höna någon gång? Då vet du att 6 höns per m2 är TRÅNGT! Hönorna lever i ca 1,5 år. Sedan är de uttjänta och slaktas.

Att alla djur i djurindustrin utsätts för lidande är en verklighet som jag inte längre kunde bortse från.

Alltså blev jag vegan.

100 000 miljoner djur slaktas årligen i Sverige. Förut, när jag bodde i stan eller i ett villaområde, fanns detta faktum inte riktigt med i min världsbild. Men nu bor jag på landet. Jag har en mjölkbonde till granne, köttkor lite längre bort. Jag tackar alla heliga makter att jag ännu så länge inte har varit hemma när slaktbilen kommer. Till saken hör att jag inte bor många mil från ett slakteri. Därför träffar jag på desto fler slaktbilar på väg till jobbet. Till jul känns det särskilt svårt: jag vet ju att julskinkorna är på väg till sin ytterst ångestväckande död (se djurrättsalliansen eller Djurens rätts hemsidor) i Dalsjöfors slakteri. Ibland kör jag omvägar för att slippa se.

pig-545106_1920
Din blivande julskinka. Om du äter djur, vill säga. Bild: Muehlisch, pixabay

Jag har förstått att det i vissa kretsar anses omoget och naivt att tala om djurrätt. Hur tänker de då?

I dag går tack och lov hållbarhet och djurrätt hand i hand! Det inger hopp!

Omslagsbild: pexels, pixabay

Källor: Peter Kalmus, Being the Change – Live well and Spark a Climate Revolution, New Society Publishers, Canada; 2017.

Djurrättsalliansen

Djurens Rätt

 

 

 

Publicerad av Susanna Melchior

Concerned citizen. I dream of a world where everybody counts - no matter your species - and where humankind puts stewardship of our Planet and all its inhabitants first on the agenda!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: