Vill du bli miljövänligare men känner dig osäker på hur du skall börja? Vill du testa veganskt men vågar inte riktigt? Eftersom jag själv nyligen har gått igenom denna process hoppas jag att jag kan ge några tips om hur man börjar!

För det första: man behöver inte vara ”heltidsvegan” bara för att man testar lite då och då! Det är LÄTT att vara vegan hemma, för det finns så otroligt många produkter som fyller samma uppgift i matlagningen som kött, mjölk och ägg gör. Det är SVÅRARE när man är borta; på café, restaurang eller bara på besök hemma hos. Jag började som vegansk flexitarian: jag åt veganskt hemma och smakade på allt utom kött och fisk när jag var ute. Idag är jag heltidsvegan av etiska skäl, men också för miljön och för min hälsas skull.

För det andra: matvanor är just det! Vanor, alltså. När man byter från en invand smak – som till exempel bröstmjölk från ko – till en ny smak – som mandelmjölk – smakar det ovant och konstigt max 5 gånger. Sedan blir smaken av mandel ”det nya normala.”

milk-2594538_1920
mandelmjölk kan bli det nya ”normala.” Bild: Couleur, pixabay

Så var kommer då den ”vanliga” mjölken ifrån? Ja, uppenbarligen från mjölkkor. Kor som insemineras varje år och som sedan föder en kalv som tas ifrån henne som nyfödd eller någon dag efter födseln. Jag skulle kunna visa tonvis med hjärtskärande videoklipp med kor som förtvivlat springer efter bilar (där kalven är instuvad), eller slåss för att få behålla sin avkomma. Jag gör inte det. Jag orkar inte emotionellt. Men de här filmerna finns och de är inte fejkade. Det finns ingen däggdjursmamma som gladeligen lämnar ifrån sig sitt barn, och inga däggdjursungar som inte blir förtvivlade när tryggheten försvinner med mamma. Kon lever sedan i ca 5 år, därefter är hon slut som mjölkmaskin och skickas på slakt. Kalven, om det är en flicka, blir en ny mjölkmaskin eller, om den är en pojke, blir den kött när den vuxit tillräckligt. Kalvarna får aldrig se sin mamma mer.

39267544_510157849428814_907223012766384128_o
Bilden är tagen i Sverige: länk till bild

Bröstmjölk från ko är inte inte heller bra för klimatet:

PBFA-e1529901434266
bild från Live Kindly

Tillverkningen av 1 liter komjölk släpper ut 1467 gram CO2 jämfört med sojamjölken som släpper ut 397 gram.

Läkare för framtiden arbetar med att sprida information om kost och hälsa. Här följer några rubriker hämtade från deras sida: Samband mellan mjölkprodukter och acne; Mjölkprodukter kan öka dödlighet i prostata cancer; Mjölkprodukter har samband med äggstockscancerEn enda måltid feta mejeriprodukter kan öka risk för hjärtsjukdomSamband mellan mjölkprodukter och minnesproblemMjölkdrickande ökar risk för benbrott och förtida död.

joint-fracture-490818_1920
congerdesign, pixabay

Man behöver inte hälla komjölk i kaffet, över flingorna eller i glaset till lunch. I Sverige finns ett antal alternativ att köpa som ofta är gjorda på havre, soja, mandel eller kokos:

Personligen föredrar jag havremjölk i kaffet, jag brukar köpa Oatleys särskilda i-kaffet-mjölk: Barista. Skummar jättefint, om det nu är skum man är ute efter! Oatley och andra tillverkare av havremjölk – ICA tex – finns att få tag på i varje medelstor affär i Sverige. Havre kan också utgöra basen för matlagningsgrädde, creme fraiche, yoghurt, vaniljkräm och alldeles för god glass. Bra källa till vitamin B6.

42479334_1719668038143472_7236882283007836160_n
Reklam för Oatly’s havremjölk i Rotterdam. Foto från fb Vegonorm.
agriculture-field-grains-87824
foto: pexels

Sojamjölk är en klassiker och enligt en del att föredra i matlagning, eftersom sojan liksom äggulor innehåller lecitin och därmed verkar som ett bindemedel i maten. Alltså rekommenderar vissa kockar sojamjölk när man skall baka vegopannkakor. När det gäller vispgrädde är det sojagrädden som gäller för mig. Mjuk, len och fluffig efter ordentlig vispning. Det sägs att sojamjölken är den som smakar mest som komjölken och därför passar bra till flingor, men jag föredrar Oatleys havregurt. Soja innehåller alla aminosyror. Ett högt sojaintag har under ett par årtionden ansetts vara farligt, men nya studier visar på att ett normalt intag av soja (typ under 3 liter sojamjölk om dagen eller så) tvärtom verkar skydda mot en del av de sjukdomar som komjölken kan ge upphov till: Läkare för framtiden: soja

beans-beverage-bowl-1204648
sojamjölk. Foto Rawpixels, pexel

Förresten, om ni någon gång får höra att det är veganernas fel att soja skeppas över haven i enorma containerbåtar och därmed bidrar till klimatförändringarna – vilket jag har fått höra – kan ni förklara hur det egentligen ligger till. Nästan all sojan används som foder till djur som i sin tur skall dödas för att vi skall äta dem. Genmodifierad soja är också avsedd för förtäring av djur. Det är INTE jordens 3% veganer som står för växthusgasutsläppen!

Mandelmjölk är nog den smarrigaste mjölken om man skall dricka rätt ur glaset. Jag gör egen mandelmjölk hemma i så fall, för den som kommer från affären är väldigt utspädd (vilket min man gillar!). Innehåller mycket kalium, som är bra för hjärtat. Alla nötter kan i stort sett bli mjölk. Jag har även smakat cashew och hasselnötsmjölk. Köper jag mandel brukar jag försöka se till att den kommer från Spanien. Där växer mandelträden på ”secano”-mark, torra marker, och är kända för att kräva LITE vatten, i motsats till de kaliforniska träden (källa: min spanska trädgårdsutbildade make).

bloom-blossom-cherry-blossom-54630
blommande mandel. pexels

Kokosmjölk är för mig bäst i grytor. Jag gillar Kung Markattas burkar men känner dem som älskar Santa Marias dito. Smaken är verkligen som baken … Kokosgrädde är underbart i vissa bakverk och man kan göra en livsfarlig chockladmousse av kokosgrädde (Willys märke Garant – dock ej eko) som vispas med lite kakao och valfritt sötningsmedel. Kokosfett är något av det bästa man kan steka i eftersom det tål uppvärmning bättre än de flesta andra fetter. Köp inte silverpaketet i mjölkdisken utan någon av glasburkarna som innehåller kallpressad virginolja.

agriculture-background-bunch-1120963
Artem Bali, pexels

Glass görs oftast av ris eller soja. I mataffären finns varje dag mer att välja på och GB, Oatley samt Ben & Jerry tillverkar otäckt goda varianter i olika smaker. På stan kan man köpa GB.s Choice.

Men smör då? Bregott på mackan? Det finns en massa mjölkfria margariner på marknaden, men de innehåller i regel palmolja. För ett tag sedan kom dock Danska Naturli; en uppstickare som får Bregott att blekna! Jag älskar (tyvärr) att bre ett tjockt lager Naturli på mackan. Innehållsförteckningen tar bland annat upp rapsolja, kokosolja, sheaolja samt mandelpasta. Allt ekologiskt. Behöver jag matfett till pajen eller kakan tar jag Naturli eller letar upp ett mjölkfritt margarin med certifierad palmolja i. Eftersom jag inte riktigt vågar lite på det här med certifieringen händer det sällan.

rocky_and_rickina_profile-727x727
Palmoljans offer: Orangutans for adoption, Rocky och Rickina.

OBS: margarin brukar innehålla palmolja och vill man inte köpa det får man göra sitt margarin själv. Recept finns här. Du behöver ha hemma kokosolja, växtgrädde, rapsolja och salt. Det går jättesnabbt att göra men behöver stelna i kylen ett par timmar.

Ost: det finns veganost till mackan, vegansk parmesan, mozzarella och pizzaost. De är alla helt ok, men inte mer. Riktigt lyckad är dock fetaosten från Sheese! Smakar som den där dyra fetaosten gjord på fårmjölk (eller vad det nu var). Perfekt i salladen! Veganska ostar behöver utvecklas, helt klart. Men det kommer. Nästan varje dag poppar det upp en ny produkt på marknaden. Jag får helt enkelt bärga mig tills dess eller göra osten själv. Det blir vinterns experiment.

Vill du bjuda på en smörgåsfrukost med olika lyxiga pålägg finns en mängd veganska alternativ. Förutom Naturli finns ett flertal veganska spreads, mina favorier är Oatleys spread med gurka och vitlök eller Tofuttis typ Philadelphiaost. Dessutom har vi olika nötsmör: cashew, mandel och jordnöt finns hos de flesta större handlare i dag. Vill man absolut ha köttsubstitut finns Pärssons skinka och Astrid och aporna, som tillverkar massor av olika sorters kött-, fisk- och ostliknande produkter, inklusive pålägg. De säger sig tillverka vegetariska produkter (dvs mjölk och ägg kan ingå), men flertalet produkter är veganska. Sedan har vi ju grönsakerna, veganska kökets mat par exellence! Gurka, sallat, persilja, gräslök, tomat, paprika, rädisa, alfalfagroddar. You name it! Bara fantasin sätter gränser.

aubergines-bio-cabbage-5205
foto: Stocpic, pexels

Om du tror att det veganska köket är fattigt, besvärligt att laga och dessutom smakmässigt tråkigt skall jag framöver göra mitt bästa för att motbevisa dig. Du kan äta nyttigare, smalare och godare med vegansk mat än du gör med gängse köttbaserad mathållning. Veganskt är dock inte utan vidare detsamma som hälsosamt. Både vitt bröd och sockrade kex brukar vara veganska. Lever du på det blir resultatet inte särskilt bra.

Det ryktas även att vegansk kost kan leda till bristsjukdomar och att man som vegan därför måste lägga mycket tid och arbete på att planera sin kost. Jag kommer att undersöka detta i kommande texter. Vill du leva extremt nyttigt redan nu rekommenderar jag Food Pharmacy. De äter inte helt veganskt, men så gott som. Mjölk ingår definitivt inte i deras mathållning.

Omslagsbild: ExplorerBob, pixabay

Artikel i iForm om olika sorters växtmjölk 

Publicerad av Susanna Melchior

Concerned citizen. I dream of a world where everybody counts - no matter your species - and where humankind puts stewardship of our Planet and all its inhabitants first on the agenda!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: