Skickar detta till BT idag och hoppas på tur.

Hej: undrar om ni kan ta med detta i tidningen?
Vi måste göra som Greta!
Jag är lärare och därmed den första att säga att eleverna skall vara i skolan. Men med tanke på rådande omständigheter kan jag dock inte tycka annat än att Greta gör rätt och att hon dessutom visar ett civilkurage som få vuxna kan skryta med. Varje minut som går spyr den så kallat utvecklade världen ut allt fler växthusgaser – CO2 med flera – och varje litet extra gram försämrar utsikterna för Greta och kommande generationer att leva goda liv; eller ens leva, om de dystraste framtidsutsikterna kommer till stånd. Trots att våra makthavare har känt till problemen med den globala uppvärmningen i 30 år nu har inget hänt! Tvärtom – 2017 släpptes globalt sett mer CO2 ut än någonsin tidigare.

Vare sig politiker, industrin eller media i stort har uppmärksammat ”vår tids ödesfråga” tills i somras, när det blev pinsamt uppenbart att något håller på att hända med klimatet. Det finns forskare som har kallat denna underlåtenhet att agera för kriminell! Jag är böjd att hålla med. Som privatperson fick jag genom egna efterforskningar reda på vad experterna har varnat för och det uppvaknandet ledde till stor förtvivlan och samtidig förvåning! Greta, i sin text om klimatförändringarna (som för övrigt fick 2a pris i en tävling), påpekar att man skulle tro att tidningar och TV borde rapportera om klimatförändringarna dagligen eftersom denna kris troligen är den största i mänsklighetens historia! Hur är det ens möjligt att ingen har reagerat?

En del av våra svenska politiker verkar ha vaknat, men Greta, 15 år, begriper något som det flesta av dem inte verkar göra: det krävs omfattande – en forskare kallade det för ”aggressiva” – och omedelbara åtgärder för att stoppa den snöboll – fast tvärtom – vi har satt i rullning; det krävs ett övergripande samarbete mellan partierna och det krävs att man vågar ställa hårda krav på industrin och civilsamhället! Vi kan inte flyga, konsumera, åka fossildriva bilar eller äta kött i den omfattning vi har gjort – för att nämna några saker!

Så vad gör vi om våra makthavare inte lyssnar? Vad gör vi om kortsiktiga ekonomiska intressen fortsätter att väga tyngre än framtiden? Vi följer Greta förstås! Rosa Parks vägrade att lämna sin plats åt en vit man på en buss och utlöste därmed hela medborgarrättsrörelsen. Greta går inte till skolan och jag hoppas innerligt att hennes förståndiga handling utlöser en liknande folkstorm här! Sverige kan och borde ta första steget mot en fossilfri framtid! Den 8e september marscherar vi för klimatet i ett antal svenska städer! Ta chansen att vara med! Visa Greta och hennes generation att vi står på deras sida! Att som enskild medborgare idag förhålla sig passiv och överlåta arbetet åt någon annan är att svika framtiden.

Susanna Melchior, lärare på Bäckängsgymnasiet och Climate Reality Leader
Omslagsbild: quimono, pixabay

Publicerad av Susanna Melchior

Concerned citizen. I dream of a world where everybody counts - no matter your species - and where humankind puts stewardship of our Planet and all its inhabitants first on the agenda!

Delta i diskussionen

1 kommentar

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: