Vi kan börja med att konstatera att 20000 forskare har skrivit under ett dokument där man varnar för klimatförändringarna. Jag citerar några rader:

”Especially troubling is the current trajectory of potentially catastrophic climate change” from the burning of fossil fuels and other human activities, the paper stated. [min understrykning]

The authors concluded that urgent measures are necessary to avoid disaster. They called upon everyday citizens to urge their leaders to ”take immediate action as a moral imperative to current and future generations of human and other life.”

”WARNING. We the undersigned, senior members of the world’s scientific community, hereby warn all humanity of what lies ahead. A great change in our stewardship of the earth and the life on it is required, if vast human misery is to be avoided and our global home on this planet is not to be irretrievably mutilated”.

Jag läser därpå tidningen Syres valenkät 2018: Hur skall Göteborg klimatsäkras? och ser till min förvåning att Sverigedemokraternas representant Björn Tidland, talesman för kultur och MILJÖ samt mänskliga rättigheter, låter meddela att ”SD anser att miljöförändringarna inte går att fastställa som en effekt av växthusgaser. Snarare rör det sig om naturliga variationer i klimatet”.

Herrarna i SD (plus några få damer) anser sig alltså veta att klimatförändringarna inte är antropogent orsakade, tvärt emot hela forskarsamfundets enstämmiga uttalande! Detta är osannolikt dumt (jag avstår från att vara elakare än så, men det kostar på!)! Än värre är att denna inställning inte kommer att leda till någon progressiv klimatpolitik; ett bra val för SD innebär ett nederlag för klimatet och miljön. Och tro inte annat än att detta val är oerhört viktigt! Vi har ännu en liten chans att rädda framtiden! António Guterres, FNs generalsekreterare tweetar om klimathotet:

Scientists are warning that Arctic sea ice is thinning and melting more than ever before. Sea ice off northern Greenland, often called “the last ice area”, is breaking up for the first time. We need now – tomorrow will be too late.

Det är ironiskt, tycker jag, att SDs strävan att förneka den antropogena globala uppvärmningen kommer att ÖKA migrationen. Om vi inte agerar resolut och omedelbart kommer delar av vårt jordklot – till exempel Mellanöstern och Nordafrika – att bli obeboeliga. Dödliga värmeböljor, extrem torka och vattenbrist, havsnivåökning (på andra platser än de ovan nämnda) översvämningar och matbrist kommer att bli ”det nya normala” på många platser. Kanske till och med här hos oss, även om Sverige anses vara en av de länder som kommer att klara sig lindrigast undan. Därav vår troliga popularitet som framtida tillflyktsort. Och när klimatflyktingarna kommer kan vi inte gärna neka dem husrum: det är ju vår industri, vår konsumtion, vår slit och släng mentalitet, vårt flygande, vår köttbaserade diet och vårt ekologiska fotavtryck på 4 jordklot – samt vår nuvarande oförmåga att agera – som har förstört deras länder. Bokstavligen.

Den stora strömmen människor kommer – men när? Klimatförändringarna har ännu så länge utvecklats i betydligt snabbare takt vad än forskarna hade trott. Vad vi vet idag är att allt inte händer som vi hade beräknat och att eventuella tröskeleffekter kan utlösa totalt klimatkos – kanske redan vid 2°C medeltemperaturökning. Efter att läst på, tror jag, med mina kanske 30 år kvar på jorden, att jag kommer att få se början på den massmigration som måste komma! Jag har inget emot att människor söker sig till Sverige. Men jag har väldigt mycket emot att klimatförändringarna tvingar dem att lämna sina länder, sin trygghet, kanske sin familj och alla platser som är dem kära!

Är du FÖR planeten? Rösta inte på SD!

polar-bears-2800429_1920
Något som mina barnbarn inte kommer att kunna se ”live”. Foto: Myriams-Fotos, pixabay

Omslagsbild: Clker-Free-Vector-Images, pixabay

 

 

 

 

 

 

 

Publicerad av Susanna Melchior

Concerned citizen. I dream of a world where everybody counts - no matter your species - and where humankind puts stewardship of our Planet and all its inhabitants first on the agenda!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: