Tar mig friheten att kopiera direkt från hans facebookinlägg:

Det var mycket hedrande att idag få vara en av talarna på Djurrättsmarschen 2018 – Stockholm och att där få representera Save Movement Sverige. I talet pratade jag om öde öar, om att göra det abstrakta verkligt och om vikten av att engagera sig.

Här är talet i text:
100 miljoner individer. Det är så många landlevande djur som dödas i djurfabrikerna. Med fiskar inräknade handlar det om miljarder individer. Bara i Sverige. Bara under ett år. Det är ett omöjligt antal att föreställa sig. Det är så stora siffror att vår hjärna inte kan att hantera dem. De är siffror som bär på så mycket våld och på så mycket smärta att vårt hjärta inte förmår att ta in det.

Djurätare försöker att hålla våldet mot djuren på en abstrakt nivå. De kan fråga oss veganer vad vi skulle göra om vi vore på en öde ö där det endast fanns en gris att äta. Kan jag få se en handuppräckning på hur många av er som någon gång har fått en variant av den frågan?
Nästan samtliga! Det säger något.

Skriken. De hjärtskärande skriken. Jag minns dem fortfarande. Det var sommaren 2016 utanför Manchester i England. Jag hade bjudits in av Manchester Pig Save till en heldagsmanifestation. Det var mitt första besök vid ett slakteri. Jag mötte grisarnas ögon, intelligenta och nyfikna, när de passerade i djurtransporterna på väg in till slakteriet. En brittisk aktivist ledde mig till en stålvägg på sidan av slakteriet. Där hörde jag skriken från de grisar jag precis sett i ögonen. Skriken gick rakt in i hjärtat.

För mig hade djurrättsfrågan tidigare varit mest en teoretisk övertygelse. Men där och då blev det abstrakta verkligt. Där och då insåg jag djupet av det fruktansvärda vi gör mot djuren, och det stärkte mitt engagemang.

Öde ö-frågan är ett omedvetet sätt att hålla den djuretiska frågan på avstånd så att den inte tillåts påverka våra verkliga liv. Vår uppgift som djurrättare är att göra det abstrakta verkligt. Du kan göra det genom att vara med på en manifestation med en av de 400 Save-grupper som finns runt om i världen vid slakterier. Nio av dem finns i Sverige. Du kan också besöka en djurfabrik eller slakteri på egen hand. Om du har möjlighet och styrkan så är det bland det bästa du kan göra att ta jobb inom djurindustrin. Där kan du i hemlighet dokumentera det hemska som görs mot djuren så att fler får se djurens verklighet.

Alla människor kommer inte att besöka ett slakteri eller en djurfabrik. Genom våra besök kan vi förmedla tankarna och känslorna som väcks genom den där blicken du fick av en gris, eller klappen du gav till en ko innan slakten. Genom en enda bild eller några enstaka ord kan du göra det abstrakta verkligt. På det sättet kan du radikalt förändra människors inställning till djur och till ätandet av kött.

Jag är övertygad om att vi kan skapa en i huvudsak vegansk värld. Men jag är lika övertygad om att det inte kommer att ske av sig självt. Det krävs att du och jag står upp för djuren på de olika sätt vi har möjlighet till. Att bli vegan är ett viktigt steg men det räcker inte för att stoppa dödandet av djuren. För att det ska lyckas krävs också att vi blir många som står med djurrättsskyltar på stan, dokumenterar djurfabrikerna, arrangerar vegomässor, delar ut flygblad, genomför öppna djurfritagningar, besöker slakterier och använder alla andra fredliga metoder som vi kan för att stå upp för djuren.

Skriken, de hjärtskärande skriken, som jag hörde från grisarna i Manchester. Låt oss göra dem till ett minne blott både där, här och i resten av världen. Tack för att ni alla här idag är en viktig del av kampen för djurens rättigheter – tack!

omslagsbild: yairventuraf, pixabay

 

Publicerad av Susanna Melchior

Concerned citizen. I dream of a world where everybody counts - no matter your species - and where humankind puts stewardship of our Planet and all its inhabitants first on the agenda!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: