Här kommer några exempel på vad som har sagts om klimatet på senare tid. Och vad som behöver sägas!

Björn Wiman i DN: Gör en tankeövning om vem som är den verkliga domedagsprofeten

Andreas Malm i DN (låst artikel): Vi är på väg upp mot temperaturer som saknar slutstation.

Josef Svenberg i DN: Utsatta örikets minister: ”Klimatförnekande världsledare borde uppsöka mentalsjukhus”

Yale Environment 360: Nearly every ecosystem on the planet will be transformed by climate change.

Och förstås, The Guardians artikel om Greta Thunberg: The Swedish 15-year-old who’s cutting class to fight the climate crisis

Andreas Gustavsson i ETC: Tack till barnen som vägrar lämna klimatet till förstenade vuxna

EcoWatch: We are climbing rapidly out of humankinds safe zone. New report warns dire climate warnings not dire enough.

Hela rapporten: What lies beneath – the understatement of existential climate risk.

Greta Thunbergs egen text om klimatet (delad på Twitter):

När jag går hem ensam på kvällen.

När jag sitter på tunnelbanan.

När jag sover på natten.

Men jag känner mig inte trygg.

För hur skulle jag kunna känna mig trygg när jag vet att vi befinner oss i den största krisen i människans historia? När jag vet att om vi inte agerar nu så är allt snart för sent?

Första gången jag hörde talas om den globala uppvärmningen tänkte jag att det där kan inte stämma, det kan omöjligt finnas nåt sånt som skulle hota hela vår existens.

För om det skulle vara så skulle vi ju inte prata om nåt annat. Så fort man slog på tv:n så skulle det handla om det. Löpsedlar, radio, tidningar. Man skulle aldrig läsa eller höra om något annat.

Som om det pågick ett världskrig.

Men det var ju ingen som sa nåt…

Och om nån sa nåt så stämde det nästan aldrig med det forskarna sa.
Häromdagen tittade jag på en partiledardebatt på tv och jag såg hur de tilläts stå där och ljuga. De sa att det inte var någon idé att satsa på att minska Sveriges utsläpp, eftersom vi var ett sånt ”föregångsland”. Att vi istället skulle ”hjälpa” andra länder att få ner sina utsläpp. 

Sverige är inget föregångsland. Invånarna i Sverige släpper ut i genomsnitt 11 ton CO2 per person och år. Vi ligger på plats 8 i världen enligt WWF.

Det är vi som behöver hjälpas.

Jag förstår inte hur de får ljuga så där i tv.

Kanske många vuxna tycker att klimatfrågan är svår att förstå? Det är kanske därför, så fort det sänds ett program om klimatet, det blir ett barnprogram? Jag förstod klimatfrågan när jag var 12 och bestämde mig då för att aldrig mer flyga eller äta kött. 

Klimatkrisen är vår tids största ödesfråga. Ändå tror alla att vi kan lösa den krisen utan att anstränga oss, utan att göra uppoffringar.

”Tänk positivt!” säger alla.

Det är som om de på Titanic, när de hade åkt in i isberget, skulle sätta sig ner och börja prata om vilka historier de som överlevde kunde berätta och hur kända de skulle bli. Eller hur många arbetstillfällen som skulle skapas för att hjälpa överlevarna.

Fast skeppet skulle ju sjunkit ändå, oavsett vad de hade gjort. Vi kan däremot förhindra kollisionen. Vi vet att isberget finns där. Vi vet till och med de exakta koordinaterna. Men vi varken saktar av eller byter riktning. Och så berömmer vi oss själva för att vi kanske lyckats kasta av last för att lätta på vikten. Samtidigt som vi fortsätter att öka farten. 

Kommer vi sänka farten i tid?

Om jag blir 100 år så kommer jag att leva till år 2103.

När man idag tänker på ”framtiden” så tänker man inte längre än år 2050. Då har jag, i bästa fall, inte ens levt halva mitt liv. Vad händer sen? 

År 2078 kommer jag att fira min 75-årsdag. Får jag barn och barnbarn så kanske de vill fira den dagen med mig. Kanske kommer vi prata om hur det var när jag var barn. Kanske kommer jag berätta om er. Hur vill ni bli ihågkomna då?

Det ni gör eller inte gör just nu kommer att påverka hela mitt och mina barn och barnbarns liv. Kanske kommer de fråga varför ni inte gjorde nåt, och varför de som visste och kunde säga nåt inte gjorde det.

Omslagsbild: geralt, pixabay

 

 

 

Publicerad av Susanna Melchior

Concerned citizen. I dream of a world where everybody counts - no matter your species - and where humankind puts stewardship of our Planet and all its inhabitants first on the agenda!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: