Det kommer artiklar om klimatet och ekonomin, klimatet och politiken och klimatet och framtiden nästan varje dag nu! Banker och ekonomer börjar uttala sig och i uppdaterade kretsar vågar man mer eller mindre tala öppet om tillväxtekonomins orimlighet och behovet av att äta växtbaserat. Det rör på sig, med andra ord. Men ”vanligt” folk måste fortsätta att uppmärksamma klimatförändringarna, för det är vi som röstar och vår röst som politikerna lyssnar på. Därför skulle det kunna vara på sin plats med ett nytt brev när den nya regeringen har installerat sig i höst. Hoppas att det är okej att jag kontaktar er då!

Klimatbreven

Nu är det flera veckor sedan de två breven om klimatpolitiken mailades till samtliga riksdagsledamöter (och en del lokala politiker). Fortfarande kommer det in ett och annat svar, senast en lång utläggning från C. Partier som helt ignorerat mailen är L och KD. SD (ett svar) sade Tack för att du delade med dig av dina synpunkter. Konstruktiv kritik och förslag på förbättringar är naturligtvis alltid välkommet. Vi skall se över om det är något vi skulle kunna vara intresserade av att titta närmare på. Det får vi verkligen hoppas, eftersom SD lär få behålla ett antal platser i riksdagen att döma av dagens opinionssiffror!

S verkar helt på det klara med att vi skall ha en fossilgasterminal i Göteborg. Eva-Marie Rasmusson svarade: Jag anar att ni också är inlästa på att vi förespråkar en LNG-terminal (fossilgasterminal) och detta bottnar i långa interna diskussioner där vi kommit fram till att vi kan dra stora kortsiktiga fördelar då både naturgas och biogas kan användas samt att vi med rätt nationell och internationell politik också kan styra om detta system till en ren LBG (biogas) terminal. Biogas består av metan och små mängder koldioxid. Det anses allmänt som ett lämpligt övergångsbränsle, men många är de forskare som påpekar att en så kraftig växthusgas som metan inte bör användas alls!

Överlag har de politiker som skrivit till oss verkligen ansträngt sig för att ge utförliga svar, vilket jag är tacksam för! Om ni vill läsa svaren själva, skicka mig er e-postadress så vidarebefordrar jag breven. Flera politiker uttryckte sitt tack för att vi bryr oss om denna viktiga fråga och några rådde oss att ligga på. Ett svar var skrämmande uppriktigt! Jag håller dock personens namn för mig själv:

”Personligen anser jag att vi måste gå betydligt längre om det skall finnas någon chans att undvika +6 grader och en brinnande planet.

Men som riksdagsledamot kan man inte säga det som borde sägas utan man tvingas hålla sig inom det tillåtna utrymme som den offentliga debatten klarar av. Därför kommer vi inte att lyckas utan en mycket kraftfull global folklig resning mot hela konsumismen”

Hen har helt rätt: jag bifogar länkar till några färska artiklar om hur svensk klimatpolitik borde vara:

Gör klimatet till en valfråga, Aftonbladet 10 augusti

Sverige måste dubbla ambitionsnivån, Dagens Arena 26 augusti

TACK ALLA NI SOM SKREV PÅ OCH SOM RAGGADE FLER NAMN! 

Greta Thunberg och skolstrejken för klimatet:

Dl5-kyyXsAEaL00
“Vi barn gör ju oftast inte som ni säger åt oss att göra, vi gör som ni gör. Och eftersom ni vuxna skiter i min framtid, så gör jag det med. Jag heter Greta och går i årskurs 9. Och jag skolstrejkar för klimatet fram till valdagen.” (bild från Twitter)

För snart två veckor sedan påbörjade Greta sin skolstrejk för klimatet utanför Riksdagshuset. Hon har sedan dess fått sällskap av andra elever, lärare och en del vuxna som arbetar för klimatet enligt skyltarna. Idag sitter de på Mynttorget. Greta kommer att vara kvar till den 7 september. Hennes skolstrejk har väckt enormt mycket uppmärksamhet i pressen, särskilt utomlands, men ändå är det förvånansvärt få personer som känner till det i Sverige – åtminstone på mitt jobb.

I syfte att stödja Greta och alla andra i hennes generation – som kommer att få uppleva den framtid vår generation har skapat – ställde jag mig på lediga stunder utanför Stadshuset i Borås i måndags, tisdags och torsdags. Jag ville egentligen hålla ut hela tiden fram till valet, liksom Greta, men det blev för mycket för både kroppen och knoppen. Ändå hann Gretas kampanj få reklam: både Borås tidning och Radio Sjuhärad kom på besök, liksom politiker från MP samt personal från miljökontoret. I tisdags fick jag förstärkning: Iris och Adrianna, Johanna, Mia och hennes två barn ryckte ut.

IMG_0252

Fältbiologerna anordnar en grand finale på Gretas strejk framför riksdagshuset den 7 september kl 8:30 – 15 (för mer info klicka här). 715 personer har redan anmält sig! Kan man inte komma till Stockholm ställer man sig utanför sitt kommunhus. Flera personer har via fb meddelat att de tänker göra det! I Borås avslutar vi utanför stadshuset mellan kl 12 – 15! Välkomna att delta! Vore fantastiskt om fler personer anslöt sig och detta verkligen blev en landsomfattande manifestation!

IMG_0261

Greta kommer även att få stöd från Norge: Natur og Ungdom arrangerar en Nasjonal Skolestreik for klimaet samma fredag!

40371496_10156557050998446_3179841958864486400_n
Facebook: Natur og Ungdom

Klimatmarsch

LÖRDAG DEN 8 SEPTEMBER ÄR DET KLIMATMARSCH! Marschen arrangeras i ett antal städer och byar världen över! Information om marscherna i Sverige kan man hitta här:

Halmstad och Stockholm: Klimataktion

Göteborg, Lund, Skurup och Stockholm: Klimatsverige

Norrköping: Föräldrar för klimatet

Kisa: Hållbart Rimforsa

Alingsås: kontakta larsmartinolsson@yahoo.com (Alingsås klimatfullmäktige)

VI SES!

Hjärtat
klimatsverige.se

 

 

Publicerad av Susanna Melchior

Concerned citizen. I dream of a world where everybody counts - no matter your species - and where humankind puts stewardship of our Planet and all its inhabitants first on the agenda!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: