Vi behöver både en inre och en yttre hållbarhet – Julia diskuterar hållbarhet och den kommande klimatmarschen.

Julia Lönnqvist är med i PUSH Sverige , plattformen där unga arbetar för hållbarhet. Organisationens ledord är ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. Jag träffade Julia på Kevin Andersons fördrag om klimatförändringarna i Göteborg i juni. PUSH hade då börjat dyka upp allt mer i mina flöden på internet och jag tog chansen att få veta mer. Det här är Julias berättelse om sitt engagemang i PUSH, om den stundande klimatmarschen och om hållbarhet.

received_427274551130565
Julia Lönnqvist. foto: Susanna Magnusson

Julia: jag hade en lärare i lågstadiet som berättade för oss om naturen och visade hur den fungerade. Jag blev fascinerad och jag tror att det var där mitt intresse för ekologisk hållbarhet tog fart. När Parisavtalet skrevs befann jag mig i Spanien och dansade flamenco. Redan i Spanien  insåg jag att jag hade missat något mycket viktigt och denna insikt blev starten på mitt aktiva engagemang för ett hållbart samhälle på en hållbar planet.

Jag gick med i PUSH 2016 och var till en början med i styrelsen, men arbetar nu i den Internationella gruppen och även lokalt inom Göteborg. 2017 deltog jag som observatör på COP-mötet om klimatet i Bonn. PUSH ansökte om att få skicka observatörer och jag var en av dem som fick åka. I våras deltog jag i Klimatriksdagen i Stockholm och nu hjälps PUSH och Jordens Vänner åt att, på initiativ av Solcellskapet, arrangera årets internationella klimatmarsch i Göteborg: Rise For Climate.

23215533_852193014955905_5924403752886120771_o
Unga observatörer på COP-mötet i Bonn

PUSH firar 5-års jubileum i år. Trots att organisationen är ny och arbetet med att organisera lokala grupper ännu inte är helt klart, har PUSH hunnit starta eller delta i en massa projekt. Ett av dem är Magnoliamålet, där PUSH och Fältbiologerna stämde svenska staten för försäljningen av brunkolsgruvorna i Tyskland 2016. Julia var också med när Internationella gruppen hjälpte till att sprida information om People’s Climate Case, där barnfamiljer, både i och utanför EU, samt den samiska ungdomsorganisationen Sáminourra stämde EU för att försumma arbetet emot klimatförändringarna. Jag var bland annat med och anordnade den svenska presskonferensen. Den här rättegången är  ännu inte av avgjord.

33401180_953909738117565_3826334016944996352_o
Medhjälpare: People’s Climate Case

En del av sommaren har gått åt till att arrangera klimatmarschen. Förra helgen träffades alla som ville i Jordens Vänners lokal och målade banderoller, skrev en debattartikel och ett pressmeddelande. Tyvärr vill inte Göteborgsposten publicera vår debattartikel, vilket är förvånande. Man kan ju tycka att allt som bidrar till att sätta klimatet på agendan borde vara av intresse för tidningen. Det handlar ju trots allt om ALLAS framtid!

received_632901617111060
foto: Riley O’Flynn

När vi marscherar för klimatet den 8 september har vi ett övergripande krav: att alla kommunala byggnader i Göteborg skall ha solceller på sina tak inom 4 år! Sveriges kommuner måste öka sina ambitioner om vi skall klara av att stoppa klimatförändringarna på ett någorlunda tidigt stadium. Inte bara kommunerna, förresten. Svensk klimatpolitik är inte tillräcklig för att vi unga skall känna oss trygga inför framtiden. Tvärtom – man varnar för totalt kaos redan inom min livstid, och ändå ligger inte klimatet i topp på de politiska partiernas agenda!

received_239910490005193
Solkraft. Foto: Riley O’Flynn

Vad behövs tror du, frågar jag Julia! En total omprioritering, svarar hon. Vi måste ställa om oss INUTI. De värderingar vi har inom oss speglas i den yttre världen och den yttre världen är i dagsläget vare sig hållbar eller rättvis. Faktum är att vi har resurserna och nästan all tekniken som behövs för att bota både fattigdomen och stoppa den ekologiska krisen. Våra makthavare prioriterar dock inte detta. Vi skulle behöva bygga upp en lika stark anknytning till naturen som ursprungsbefolkningarna har; först då tror jag att vi verkligen förstår att naturen också har rättigheter. Rättigheter som vi borde ta på allvar om vi vill överleva på den här planeten.

Det är tyvärr bara pengar som räknas. Empatiska ställningstaganden och argument ses inte som realistiska!

Och medan världssamfundet jagar kortsiktiga vinster bränner vi ut oss själva mentalt – se bara på sjukskrivningssiffrorna – samtidigt som den globala uppvärmningen bränner ut vår planet! Kanske är det så att klimatförändringarna är den kris som kan få oss att börja ifrågasätta nutidens hjärtlösa synsätt på människor, djur och natur. Jag hoppas det, i alla fall. För utan en inre omställning tror jag inte att vi kommer att lyckas.

Man får inte glömma att har vi mer makt än vad vi tror! Om vi kan komma överens om vad vi vill uppnå och kan samordna våra aktioner skulle vi vanliga människor bli en oerhörd kraft att räkna med! Tänk om alla i hela Sverige – i protest mot fossila bränslen eller i syfte att stödja mänskliga rättigheter till exempel – bestämde sig för att samtidigt gå ut och lägga sig ned på marken en kort stund! Ett sådant starkt budskap skulle kunna förändra världen! Det är synd att många uppfattar hållbarhet som en ”vänsterfråga.” Vår tendens att dela upp världen i olika kategorier som ”vänster” eller ”höger” motverkar en snabb omställning och håller kvar oss i gamla tankemönster.

tree-569505_1920

Allt hänger ihop – ekonomin, ekologin och samhället. Alla delar måste förnyas för skapa en hållbar värld. Och jag tror som sagt att det arbetet till stor del börjar inom oss. PUSH arbetar för just de här sakerna. PUSH vänder sig till ungdomar, den grupp som har lättast att tänka nytt. Därför är jag aktiv i PUSH, avslutar Julia.

received_1682974231829312
Unga för framtiden i PUSH: Florian, julia och Matilda

Och jag, som har intervjuat Julia och satt samman texten, tänker i mitt stilla sinne att dagens ungdom verkligen är vis! Om världens ledare lyssnade mer på unga människor som Julia Lönnqvist, Greta Thunberg och Jamie Margolin skulle världen vara en betydligt bättre plats!

STÖD VÅRA UNGDOMAR! KOM PÅ KLIMATMARSCHEN PÅ LÖRDAG! 

Samling kl 13:30 i parken utanför Lorensbergsteatern
 i Göteborg.

Omslagsbild: Riley O’Flynn

Publicerad av Susanna Melchior

Concerned citizen. I dream of a world where everybody counts - no matter your species - and where humankind puts stewardship of our Planet and all its inhabitants first on the agenda!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: