Idag är det fredag. Klimatstrejk pågår på Mynttorget i Stockholm, Falun, Malmö, Göteborg, Berlin, Utrecht, The Hague, Örebro, Helsingfors, Brisbane, kanske Karlstad, kanske Nacka.

Klimatstrejk pågår i mitt Boråshjärta, men min kropp ligger hemma och vilar upp sig. Inser att jag vare sig fysiskt eller mentalt kommer att orka strejka varje fredag. Att vara ex-utbränd – och dessutom återfallsförbrytare på området – sätter ned uthålligheten för alltid.

Förra fredagen deltog jag dock i strejken på Mynttorget. Det var stort att få vara där. Jag hoppas att jag fick delta i något som kommer att stå i historieböckerna. Om inte, har vi förmodligen misslyckats med att stoppa klimatförändringarnas utveckling och då kommer folk antagligen ha annat att pyssla med än att läsa böcker.

Det börjar med nattbussen från Ulricehamnsmotet, promenad till Gamla stan, snabbfika, och så är klockan 08 och Greta är på plats. Någon har dekorerat och ställt dit en gammal cykel:

Först är det bara Greta och jag. Greta berättar lite om sig själv och sitt liv. Jag får höra om mobbningen som hon har varit utsatt för i skolan. Hon får veta att min ena son också har varit utsatt för svåra trakasserier under hela mellan- och högstadiet. Han kämpar fortfarande med såren. Gretas lärare, som har strejkat tillsammans med henne, har blivit mobbad på arbetsplatsen och är nu sjukskriven. Jag blir så arg, så arg! Vad skall man säga för att hjälpa en tonåring som redan har fått se människornas allra fulaste sida?

Bara efter en kort stund dyker det upp fler strejkare. Vuxna som har en ledig stund, skolflickor (ja, det är bara flickor idag) som hoppar över fredagslektionerna, pensionärer som känner att de måste ge kommande generationer sitt stöd. Alla är ”vanligt folk” som har förstått att något är allvarligt fel och att något måste göras. De berättar om sitt engagemang, om hur de känner för klimatfrågan och jag känner mig stolt över att få sitta med dem!

T.v: Erika Lantz, läkare; i mitten: Greta och Henrik, pensionär och halvmaratonlöpare; t.h: Andrea Herrera, yogalärare och aktiv i Klimatsverige. Erika och Andrea stannar så länge de kan innan de måste till jobbet. Andrea ansvarar dessutom för Klimatsveriges instagramkonto. Henrik har åkt till Stockholm från Falun i sin elbil för att klimatstrejka och springa. Bästa bilen någonsin, säger han.

T.v. Minna Dahlin, elev; i mitten: Birger Eneroth, verksam på Esam; t.h. Morrigan Hörnqvist Malmberg, elev. Minna pluggar, Birger delar ut Gretas informationslappar till alla som går förbi och Morrigan underhåller oss när hon inte räknar matte. Minna berättar att hon ibland har en sådan klimatångest att hon blir alldeles handfallen. Men nu är hon här. Nu gör hon något konkret åt det.

Längst upp t.v: Jonas Hugosson, lärare och Eva, bibliotekarie och mammaledig; längst upp t.h: Gunnar Brundin, pensionär, längst ner: Minna och Jonas igen. Jonas är SO-lärare på högstadiet. Han har strejkat med Greta förut och kommer att göra det igen. Eva har tagit med sig sin lilla ettåring, men han rullade boll med Greta och kom inte med på bilden. Gunnar har rest hit för att strejka och träffa sin son och sitt barnbarn. Han berättar att har var med och startade miljöpartiet en gång i tiden.

Alla som var med på Mynttorget blev tyvärr inte fotograferade – jag hann helt enkelt inte. Folk kom och gick utifrån hur deras dagsschema såg ut. Skolflickorna ville med några få undantag inte vara med på bild. Tacka sjuttsingen för det! Det är ju olagligt att inte gå till skolan. Samtidigt som det är lagligt att förstöra klimatet för framtida generationer, att förstöra vår natur och våra ekosystem, att systematiskt utnyttja och döda individer av andra arter samt att låta människor svälta ihjäl. Är det något fel på mig som inte fattar logiken?

Vid lunchtid hålls en yogalektion för klimatet en bit bort. Greta och några av flickorna var med:

IMG_0364

På eftermiddagen dyker många klimatengagerade vuxna upp: Folk från Klimataktion, Klimatsverige, Föräldravrålet, Omställningsnätverket och We Don’t Have Time tar vägen förbi Mynttorget, och de som har möjlighet stannar en stund. Jag får en kram av Pella Thiel på Omställningsnätverket och en jättetrevlig pratstund med Janine Okeeffe från Klimataktion. Klimataktion organiserar politikersamtal med Greta och de andra strejkarna. Först ut är Jens Holm från Vänsterpartiet (bilden t.v: 2a från höger). Janine spelar in (bilden t.v: 1a från vänster och på bilden t.h.) Tanken är att politikersamtalen skall upprepas varje fredag. Hoppas att många politiker väljer att delta!

Jag är ju spansklärare, så mitt underliggande syfte med Stockholmsresan är att se om någon av skolbarnen behöver hjälp med sina studier. ”Lärare för Klimatet” rycker ut, så att säga. Både Greta och Morrigan vill förkovra sig i spanska. Det fungerar riktigt bra en stund, men sedan händer det som så ofta händer i alla klassrum runt om i Sverige. MOBILEN kommer i vägen.

IMG_0366 Jag hade nog kunnat stoppa det här, men jag har inte hjärta att göra det. Greta har suttit för sig själv ett tag, men flickan i den gula mössan drar in henne i ungdomarnas samtal och snart är hon med i gruppen. Greta ler ett av sina Mona-Lisa leenden. Låt henne få vara tonåring, tänker jag.

Under hela dagen stannar folk till. Turister som undrar vad vi håller på med, folk som ger tummen upp eller bjuder ungdomarna på hembakade bullar. Och en och annan som vill ifrågasätta. Greta svarar med glasklar logik. Hon kan mer om klimatförändringarna och det politiska spelet omkring dem än någon annan och hon ser igenom alla politiska och sociala (o)sanningar. När jag någon gång tvivlar på mig själv och mitt engagemang för klimatet kommer minnet av Greta att hjälpa mig: ja, situationen är akut; nej, ekonomin kan inte gå före; nej, det är inte ok att låtsas som ingenting; nej, jag är inte en idiot om jag står upp för klimatet även om ingen annan i min omgivning gör det. Jag gör det som behöver göras.

Det är detta som är Gretas styrka, tycker jag: hon kan se den rena sanningen. Eller som hennes mamma uttrycker det i sin bok: Greta ser att kejsaren är naken, fast vi andra har intalat oss att han har kläder. Och hon vågar säga det. Det är stort!

Sedan jag kom hem från Stockholm har jag hunnit läsa boken om Greta, hennes syster, mamma, pappa och KLIMATET. Den är en ‘page-turner’ – det går inte att sluta läsa förrän boken är slut.

scener-ur-hjartat-1

Jag förstår nu varför Greta inte ville smaka på veganchokladen jag bjöd på. Jag förstår på ett mer ingående sätt vilket helvete hon har haft i skolan. Och jag förstår att hon, precis som jag, också bryr sig om djuren. Men att klimatkrisen är överordnad alla andra kriser. Den berör både människor och djur. Klimatet måste ingå som första prioritet i alla våra andra åtaganden.

Det allra finaste med boken är dock att man blir insatt i relevanta fakta om klimatkrisen och det moderna samhällets oförmåga att hantera den, utan att för den skull behöva läsa sig till det via en massa andra källor. Boken är enastående komplett. Och när man har läst färdigt, kommer en att förstå varför vi människor måste förändras. Det handlar om ett uppvaknande till en verklighet många av oss inte vet att den finns. Budskapet är lika klarsynt som Greta. Och boken går rakt in i hjärtat!

Läs! Vakna! Det är bråttom nu. Och stöd Greta – flickan som satsar allt på att rädda framtiden!

IMG_0353 2

 

 

Publicerad av Susanna Melchior

Concerned citizen. I dream of a world where everybody counts - no matter your species - and where humankind puts stewardship of our Planet and all its inhabitants first on the agenda!

Delta i diskussionen

6 kommentarer

    1. Tack! Roligt att höra. Skall kolla in din blogg – kul att läsa vad andra säger och dessutom få mer inspiration själv (hinner inte ikväll). Om du har skrivit om er strejk i Örebro, skulle jag kunna få reblogga den då (du står ju som författare)? För jag vill gärna få in något om er snabbt och inser efter en rejäl förkylning att jag nog inte orkar komma till Örebro förrän i november.

      Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: