I veckan genomfördes en upplysningskampanj om djurindustrins behandling av kycklingar inom den köttproducerande delen av industrin (se Djurens Rätt). Dagspressen vägrade att publicera en del av bilderna. Sanningen om djurens vardag är stötande och bör inte visas upp. Den kycklingätande allmänheten får inte utsättas för obehag.

42452979_10156676338473633_5488989992657092608_n

Att djurindustrin döljer sina förehavanden är ingen nyhet. Hade deras metoder varit allmänt kända hade betydligt fler människor varit veganer – hoppas jag. Samtidigt som allmänna media vägrar att visa upp djurens vardag, publicerar de vilseledande reklam om djurens liv (tex ”Bregottfabriken”). Media har uppenbarligen valt sida. Och på så vis förblir allmänheten ovetande om vad som sker. Många kanske inte vill veta: det är enklast så. De är ju ändå bara djur.

Äggindustrin är inte ett dugg trevligare än köttindustrin. Se hur djuren har det här. Jag varnar känsliga personer – det är ingen rolig läsning.

42542733_1923818314375679_2835922250773823488_n
De här två tupparna skulle ha gasats ihjäl någon gång under sin första dag på jorden om de inte hade blivit räddade och fått bo på Gotlands Djurfristad. De heter Kramer och Brad. Bilden är tagen från fb: Gotlands Djurfristad

Om man väljer att hoppa av karusellen och utesluter ägg från äggindustrin behöver man hitta alternativ. Ägg används i ett stort antal rätter och bakverk, förutom att de äts både kokta och stekta. Jag skall försöka att vägleda den nyblivna veganen.

Ägg i bakverk går bra att ersätta med chiaägg. 1 msk chiafrön samt 3 msk vatten ersätter 1 ägg i recepten. Blandningen skall svälla i 5 – 10 minuter. En del gör först mjöl av chiafröna, men jag brukar inte bry mig. Fröna är så små att det inte märks när kakan är klar.

Äggvita till maräng går bra att göra av kikärtsspad. Enklast är att köpa kikärtor i tetrapack och använda spadet i förpackningen. Spadet kan vispas fluffigt men lär hålla bättre om man tillsätter syra, typ lite citron. Sedan tillsätts socker eller vad man nu vill ha för slags sötningsmedel.

Äggstanning i pajer mm se Vegankocken. Du behöver havregrädde, havremjölk, vetemjöl samt kryddor enligt receptet. Det går säkert lika bra med dito soja-varianter om man föredrar det.

Observera att det finns vegansk äggersättning för ägg i bakning och annan matlagning att köpa i de flesta matvaruaffärer. Jag har sett det vid den glutenfria avdelningen i ett flertal affärer.

Majonäs är numera inga problem: min man älskar Hellman’s Vegan Mayo. Finns i vanliga affärer.

Omelett: man kan göra en omelettmix på kikärtsmjöl (finns i de flesta stora affärer idag), malda linfrön (finns också i affären), bakpulver, kryddor, B-jäst (Hälsokostbutiker) och svartsalt (finns att köpa på Ayurvedabutiken, Happy Vegan i Göteborg, Goodstore i Stockholm med flera. Det två förstnämnda säljer över internet också). Blandningen kan ställas i kylen och behöver med andra ord inte vispas ihop varje gång man vill ha en omelett. Observera att det är svartsaltet som ger den typiska äggsmaken. Ju mer salt, desto mer äggigt blir det. Gurkmeja används ofta för färgens skull, det blir precis rätt gul färg av det.

Äggröra brukar göras med stekt tofu, valfri växtgrädde och svartsalt – recept finns här.

Pannkakor – extremt goda – görs med vetemjöl, lite salt, sojamjölk, mjölkfritt margarin. Jag har testat att steka pannkakorna i kokosfett. De blir alldeles extra krispiga då! Sojamjölk innehåller lecitin, precis som äggulor, vilket gör att pannkakorna håller ihop när de steks.

Veganska våfflor se här. Havremjölk är lite sötare i smaken, därför vill många ha den i smeten. Sojamjölken hjälper dock smeten att hålla i hop. Båda fungerar.

OBS: margarin brukar innehålla palmolja och vill man inte köpa det får man göra sitt margarin själv. Recept finns här. Du behöver ha hemma kokosolja, växtgrädde, rapsolja och salt. Det går jättesnabbt att göra men behöver stelna i kylen ett par timmar. Man kan givetvis också använda Naturlis veganska bredbara (godare än Bregott) men jag tror att det kan blir dyrt om man bakar mycket.

Kokt och stekt ägg: Får man i dagsläget leva utan. Men det forskas och experimenteras en hel del och jag vet att man har lyckats göra en vegansk produkt som ser ut som och smakar precis som kokt ägg, men den finns ännu inte på marknaden. Men ha is i magen bara. Det kommer. Den veganska marknaden ökar kraftigt och många företag – även sådana som säljer kött – ser till att även ha veganska alternativ till buds.

Är det svårt att vara utan ägg? Nej. När man har vant sig är det inte det. Jag blir snarast äcklad av tanken att jag äter ett ofött foster. Som på omslagsbilden. Och jag gläds åt att jag räddar djur varje gång jag sätter tänderna i en växtbaserad produkt!

42204388_1888897877824459_247122629981372416_n
Alla djur som utnyttjas i djurindustrin älskar veganer. Det är jag säker på! Foto: Tess Hérisson

Omslagsbild: Comfreak, pixabay

 

 

 

 

 

 

Publicerad av Susanna Melchior

Concerned citizen. I dream of a world where everybody counts - no matter your species - and where humankind puts stewardship of our Planet and all its inhabitants first on the agenda!

Delta i diskussionen

5 kommentarer

  1. Om folk vill äta det så varför inte. det är säkert inte nyttigare än de så kallade äkta varorna, men djur och miljö kommer att sparas. Så vitt jag vet: har egentligen för lite kunskap om detta för att tycka något alls.

   Gilla

   1. Ok. Jag har en vision att alla större städer skall ha skyskrapor som producerar mat inomhus, året runt, oavsett klimatet utanför och tidpunkt på dagen/året. Olika våningar har olika klimat så alla världens grödor kan odlas där.

    Som komplement skulle vi kunna odla kött, ägg och mjölk utan djur i staden.

    Minimala transportet och utsläpp av växthusgaser.

    Gillad av 1 person

   2. Låter mycket bra. Så länge ingen far illa är jag nöjd. Viktigt är att vi inte förlorar kontakten med naturen, tror jag. Men att odla sin egen mat är verkligen ett bra sätt att återknyta kontakten. Följer din blogg nu!

    Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: