IPCCs rapport om klimatförändringarna den 8 oktober gjorde med all önskvärd tydlighet klart att världen inte vill hamna över 1.5° C medeltemperaturökning. Det stod också klart att förändringar måste ske inom alla områden och att de måste vara både större och genomföras snabbare än någon annan gång i människans historia. Svar från svenska politiker har i stort sett uteblivit. Finansmarknaden verkar inte tro på en snabb omställning, utan anser att vi borde förbereda oss på en temperaturökning på  2 – 3°C (Ekonomiekot extra). Som medborgare känner jag mig övergiven. 

Klimatet är dock inte det enda problem som världssamfundet har att brottas med: 20000 forskare har i dagsläget undertecknat en rapport kallad ”Varning till mänskligheten”, som i kort går ut på att vi måste förändra vårt sätt att leva, annars kommer planeten snart att bli obeboelig. Rapporten publiceras för andra gången; den första kom ut för 25 år sedan. Det internationella samfundet reagerade inte då heller.

WWF släppte den 30 oktober rapporten ”Living Planet Report 2018” som visar det fruktansvärda tillståndet för djurlivet på vår planet. Antalet ryggradsdjur har minskat med 60 procent på drygt 40 år och situationen blir snabbt värre. Jag har svårt att tro att denna inte helt oväntade nyhet skulle sparka liv i vårt politiska etablissemang. De har ju viktigare saker för sig.

Om nu etablissemanget sviker, vart vänder jag mig då?

come-on

I Rom-klubbens nyutkomna bok ”Come On” får man förslag på hur planetens kris skall kunna lösas. Det talas om behovet av ett nytt paradigm, ett nytt sätt att bedriva samhälle och värdera omvärlden. Tillväxtekonomin får sig en känga när det påpekas att man i en tättbefolkad värld inte längre kan se planeten som ett skafferi utan botten. Och även om det inte står skrivet rätt ut, anar jag en öppenhet för att etiska ställningstaganden  – där både djur och natur ingår – skall ligga till grund för vårt framtida samhällsbygge.

Det är ur denna synvinkel åtminstone ett av de nya småpartierna träffar helt rätt. Partiets ledord ”Djurrätt – Empati –  Hållbarhet – Innovation – Mod” känns extra välplacerade i dessa tider.  Djurvän som jag är har jag lusläst Djurens partis partiprogram och tycker att fler än jag borde ta sig en grundlig funderare över vad de har att säga. Djurens partis kärnfråga är att ge icke-mänskliga varelser rättigheter, men implementeringen av deras politik skulle samtidigt medföra enorma klimatvinster! Den klimatskadliga animalieindustrin är totalt ohållbar ur ett globalt miljö- och rättviseperspektiv. Även så i Sverige, trots att frågan om de öppna markerna och den ekologiska mångfalden framgångsrikt har kommit att användas som en ursäkt till djurindustrins försvar.

djurens-parti-logo

I ett rättvist samhälle kan vi inte längre tolerera institutionaliserat våld mot andra arter. Respekten för andra – hur annorlunda de än må vara – utgör också en garanti för att alla människor ska bli rättvist behandlade. I dagsläget är det ekonomin som sätter agendan. I framtiden borde det vara naturens ramar och etiska värderingar som formar vår politik.

Starkt naturskydd och relationen mellan djur, människa och natur löper som en röd tråd genom partiprogrammet. Det är denna inställning jag saknar i rådande politiska ideologier. Planetens gränser måste respekteras. Punkt.

Om de tankegångarna ligger till grund för besluten i riksdagen ser jag en reell möjlighet att klara krisen!

Så ta er en titt på Djurens partis partiprogram! Öppna er för nya visioner. Våga tänka om. Kräv förändring! Våra gamla ideologiska -ismer har aldrig varit rättvist – eller ens särskilt vist – utformade, för samspelat mellan oss och naturen har inte funnits med.

Varje dag som går minskar sannolikheten att vi skall kunna hålla oss under 1.5°C temperaturökning. Varje dag som går förstör vi planeten lite till. Det är bråttom nu.

Tack till Peter Kalmström, Heléne Olivegren och Jonas Norberg som har korrekturläst denna text. De har bidragit med idéer och formuleringar!

44832276_2058815184180510_1993511793447665664_n
Glöm Superman. Han är bara på låtsas. VI måste rädda världen tillsammans. Och den här gången måste ALLA få vara med!

Publicerad av Susanna Melchior

Concerned citizen. I dream of a world where everybody counts - no matter your species - and where humankind puts stewardship of our Planet and all its inhabitants first on the agenda!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: